SPECIAL

Curțile școlilor se deschid pentru sport și în afara orelor de curs. Cum se va face accesul, părinții au venit cu ideea

Andrei Cezar, Alexandra Chiric 30.03.2021, 16:33

Se deschid curțile școlilor și în afara orelor de curs, pentru activități sportive ale copiilor. Este vorba despre un regulament ce a fost supus dezbaterii publice de către viceprimarului Sectorului 2, Alexandra Chirilă. Astfel, cel mai probabil de la începutul lunii mai, copiii se vor putea bucura din nou de practicarea sporturilor preferate într-un mediu sigur, ferit de alte pericole.

Viceprimarul Sectorului 2: ”Sportul este foarte important, mai ales în această perioadă”

Copiii și adolescenții cu vârsta maximă de 18 ani vor avea din nou voie să joace fotbal, handbal, baschet sau tenis în curțile școlilor și în afara orelor de curs. Este o metodă de încurajare a practicării activităților sportive într-un loc ferit de pericole precum traficul rutier. Viceprimarul Sectorului 2, Alexandra Chirilă, a declarat pentru Impact.ro că părinții au fost cei care au venit cu această idee.

Reguli

”Copiii sub 10 ani vor fi însoțiți obligatoriu de un aparținător (bunici, părinți, frați majori), iar cei mai mari pot intra și singuri. Trebuie să aibă un număr de telefon mobil asupra lor, ca în cazul în care cad și se julesc, să poată fi contactați părinții. Pot folosi terenurile de sport doar pentru a practica sporturile conforme cu amenajările. Bineînțeles, nu au voie să fumeze sau să consume băuturi alcoolice, și nu au voie să lase gunoaie în curtea școlii. Nu este permis accesul cu automobile, motociclete, scutere.”, ne-a precizat viceprimarul.

Primaria Sectorului 2 deschide curtile scolilor in afara orelor de curs
Primaria Sectorului 2 deschide curtile scolilor in afara orelor de curs

Măsura, cu atât mai importantă pentru zonele fără parcuri

Vârsta maximă admisă a celor care au voie să intre în incinta școlilor, în afara orelor de curs, este de 18 ani. Viceprimarul este convins că atât copiii cât și adolescenții vor fi extrem de încântați de această măsură.

”Noi, în fața Primăriei Sectorului 2, avem un parc, iar pe una dintre aleile pietonale, în fiecare zi, copiii bat mingea, joacă șotron. Avem părinți care vin cu rachetele și se joacă cu copiii tenis, de asemenea și bedminton. Deci cred că este nevoie de mai mult spațiu, iar copiii cred că vor merge. Mai sunt și zone, de exemplu în cartierul Andronache, unde deocamdată nu există parc. Așadar, deschiderea curții școlii de acolo va fi chiar o mană cerească pentru copiii din zonă.”, a mai declarat Alexandra Chirilă.

Primaria Sectorului 2 deschide curtile scolilor in afara orelor de curs
Primaria Sectorului 2 deschide curtile scolilor in afara orelor de curs

Sportul și restricțiile pandemiei

Fostă handbalistă ce a practicat acest sport timp de 8 ani de zile în Constanța, atât în perioada liceului cât și în școala generală, tânăra politiciană recunoaște, astfel, importanța sportului în viața oamenilor. Totuși, atunci când vine vorba de restricțiile impuse pentru protejarea populației, în contextul coronavirusului, este de acord ca măsurile să fie respectate pentru a reuși să întoarcem mai repede la o viață normală.

”Consider că sportul este foarte important și este necesar, mai ales în perioada aceasta când nu poți face foarte multe activități recreative. Dar, de asemenea, susțin și măsurile care ne vor duce la ieșirea din situația aceasta. Știu că este o perioadă grea acum, și eu am fost sportivă la viața mea și mi-aș dori să pot să fac sport, dar în acest moment este foarte important să mai facem acest efort. Este greu, dar avem nevoie pentru a putea ieși cu totul și să ne putem bucura apoi și de sălile de sport și de sălile de teatru și de sălile de cinema.”, a mai precizat viceprimarul Sectorului 2.

Regulamentul deschiderii curților școlilor pentru copii în afara orelor de curs a fost supus dezbaterii publice, iar la sfârșitul lunii aprilie ar urma să fie adoptat, împreună cu amendamentele ulterioare.