REPORTAJ Ce se întâmplă acum cu lucrările la pasajul din Doamna Ghica. Locuitorii sectorului 2 au nervii întinși la maxim

Andrei Cezar 12.01.2021, 17:50

Marile proiecte de infrastructură rutieră ale Capitalei au fost înghețate în ultimele săptămâni. Vorbim despre pasajul suprateran de la Doamna Ghica, lărgirea străzii Prelungirea Ghencea și parcarea park&ride de la capătul Șoselei Pantelimon. Se pare că motivul este legat de blocarea conturilor Primăriei Municipiului București, ca urmare a unor titluri de executare, iar din acest motiv nu pot fi plătiți constructorii. Lucrările la pasajul din Doamna Ghica, spre exemplu, au fost finalizate în proporție de 40%, asta deși ar fi trebuit să fie gata încă din toamna anului tecut. Între timp, traficul din zonă întinde nervii la maxim șoferilor, iar locuitorii zonei rămân cei mai afectați de întreaga situație.

Haos în Sectorul 2 al Capitalei. Lucrările la pasajul din Doamna Ghica au fost sistate, iar traficul în zonă este infernal

Lucrarea este executată de una dintre companiile municipale înființate de fostul primar general, Gabriela Firea – Trustul de Clădiri Metropolitane, iar valoarea toatală a contractului este de aproximativ 110 milioane de lei fără TVA.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Generale, citat de Hotnews, la începutul lunii decembrie a anului trecut, lucrările erau finalizate în proporție de doar 40%

”Lucrările de relocare rețele și sistematizare sunt finalizate în proporție de 90%; lucrările de infrastructură drum sunt finalizate în proporție de 80% (10% din aceste lucrări se vor executa după montarea tablierului metalic, fiind vorba despre ultimul strat de asfalt, stratul de uzură care se va așterne unitar pe tot proiectul la sfârșitul lucrărilor); infrastructura pasajului (2 pile și 2 culei) este realizată în proporție de 99%, rampa 1 în proporție de 100% și rampa 2 în proporție de 50%; suprastructura pasajului (tablierul, predalele și parapeții) – în proporție 0% (parte din material este în stoc la furnizor); semnalizări și semaforizare definitivă (după turnarea stratului de uzură) – în proporție de 0%”, se arată în comunicat.

Tot din luna decembrie au fost sistate lucrările la pasaj, deși Primăria Capitalei anunța că ”predarea obiectivului la care se face referire este programată a se face la data de 05.05.2021”. Așadar, nu se știe cât de plauzibilă va mai fi data avansată de muncipalitate pentru finalizarea lucrărilor în condițiile în care, la ora actuală, pe șantier nu mai lucrează niciun muncitor.

Lucrari pasaj Doamna Ghica

Lipsește tăblierul metalic

Pentru a se putea relua lucrările, Trustul de Clădiri Metropolitane are nevoie de tăblierul metalic pentru care a încheiat un contract cu Compania Municipală Consolidări S.A., contract ce are ca obiect „Lucrări de construcții tablier metalic – Pasaj Doamna Ghica”. Valoarea toatală se ridică la suma de 22.983.181 lei fără TVA.

La rândul ei, Compania Municipală Consolidări S.A. a încheiat un contract cu GE.CON COM PROD SERV S.R.L. pentru furnizarea a 935 de tone de oțel necesar prelucrării și montării tăblierului metalic. Contractul avea o durată de 3 luni, începând cu data de 21.08.2020, iar valoarea sa se ridică la 8.224.987 lei, fără TVA. Potrivit Companiei Municipale Consolidări S.A., până în luna decembrie fuseseră achiziționate 187 de tone de oțel, în schimbul căreia s-au plătit 1.144.600 de lei fără TVA. Ulterior, contractul a fost sistat din cauza ”dificultăților financiare”.

Ce spun locuitorii zonei

Între timp, pe șantierul pasajului Doamna Ghica au mai rămas doar câteva utilaje uitate în vânt și ploaie. Pe gardul care împrejmuiește spațiile de birouri amenajate temporar ne întâmpină un mesaj sec al Trustului de Clădiri Metropolitane: ”Șantier în lucru. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat.” Unul dintre paznici îmi spune că muncitorii ”sunt în concendiu sau au intrat în șomaj”. 

Paznic: ”Mai vin șefii, se întâlnesc, stau puțin și pleacă. De la mijlocul lui decembrie este așa.”

Tot el este de părere că între actualul edil al Capitalei, Nicușor Dan și fostul primar, Gabriela Firea, ar fi un conflict: ”Ei se ceartă și bucueștenii au de suferit.” – a mai declarat bărbatul.

Cât timp lucrările la pasaj nu vor reporni, iar neînțelegerile între comapanii și Primăria Generală nu se vor încheia, locuitorii zonei vor fi cei mai afectați. Este o adevărată aventură să traversezi intersecția de la un capăt la celălalt. Trotuarele pe care poți circula sunt extrem de înguste, iar pe jos sunt montate traverse din lemn care pot deveni extrem de periculoase. În caz de îngheț sau zăpadă abudentă, devin veritabile derdelușuri pe care cu greu te poți deplasa.

Lucrari pasaj Doamna Ghica

Proiectele de o asemenea anvergură sunt realizate ”ca la noi”

Mihai locuiește într-unul din blocurile din apropierea pasajului. El spune că odată cu sistarea lucrărilor nu mai are ”nicio speranță” că proiectul va fi finalizat anul acesta, lucru care îl nemulțumește foarte tare.

Mihai: ”Traficul este de coșmar. Eu am mașina parcată în spatele blocului și pentru a ajunge la muncă, merg spre Fundeni (cartierul Fundeni – n.r.). Trebuie sa plec cu jumătate de oră mai devreme de acasă. Îmi ia 20 de minute să merg pe străduțe, să ies în Colentina (Șoseaua Colentina – n.r.) și să ajung din nou în Doamna Ghica pentru că totul este blocat. Nu ai pe unde să circuli.”

Radu se numără și el printre locuitorii zonei și spune că nu poate decât să spere că se vor relua lucrările cât de curând.

Radu: ”Traficul la ore de vârf este aproape imposibil. Eu sper totuși să se reia lucrările cât mai repede. Până prin noiembrie (anul trecut – n.r.) s-a lucrat încontinuu. Erau muncitori în patru schimburi și chiar credeam că îl vor termina destul de repede. De vreo lună de zile nu am mai văzut muncitori pe aici. Ca la noi…”

Ștefan deține un mic aprozar la parterul unui bloc din imediata apropiere a pasajului care urmează să fie construit. Îmi spune că din punct de vedere al vânzării nu este afectat pentru că are ”clienții lui”, dar recunoaște că a trebuit să facă compromisuri odată cu demararea lucrărilor.

Ștefan, comerciant: ”Am făcut rost de un cărucior pentru a aduce marfa din spatele blocului pentru că altă soluție nu am. Mașinile de aprovizionare nu mai pot veni pe aici. Eu locuiesc la un bloc puțin mai încolo și mă afectează din punct de vedere al căldurii, care a fost sistată mai tot timpul iarna aceasta.”

Pasajul se construiește peste Șoseaua Colentina la intersecția cu Doamna Ghica, iar conform proiectului, va avea două benzi pe sens și posibilitatea amenajării unei linii de tramvai în viitor. Pentru acest lucru, însă, va trebui să se renunțe la una din benzile de circulație.

Lucrari pasaj Doamna Ghica

Urmăriți Impact.ro și pe