Cumpărăturile cu banii jos, plafonate. Care va fi suma maximă pe care o vei putea plăti cash

Nicu Stan 19.05.2021, 09:22
Cumpărăturile cu banii jos, plafonate. Care va fi suma maximă pe care o vei putea plăti cash

Cumpărăturile cu banii jos, plafonate. Care va fi suma maximă pe care o vei putea plăti cash. Decizia urmează să fie luată de Comisia Europeană, care vrea să combată astfel o infracțiune importantă.

Comisia Europeană vrea să plafoneze tranzacțiile financiare cu cash la o anumită sumă. Care este această sumă

Cumpărăturile cu cash ar urma să fie plafonate la o sumă maximă. Care va fi suma maximă pe care o vei putea plăti cash va stabili Comisia Europeană. Cu scopul de a combate spălarea de bani obținuți din activități ilegale, Comisia Europeană vrea să plafoneze la 10 mii de euro cumpărăturile cu plata în numerar în toată Uniunea Europeană.

Grosul câştigurilor provenite din activităţi infracţionale sunt în cash, iar capitalul este apoi investit în proprietăţi sau bunuri de valoare mare pentru a disimula originea sumelor.

Tranzactiile mai mari de 10000 de euro se vor face doar prin banca
Tranzactiile mai mari de 10000 de euro se vor face doar prin banca

Care este suma maximă plătită cu cash

Acesta este motivul pentru care normele europene în vigoare împotriva spălării banilor se aplică deja operatorilor care fac sau primesc plăţi mai mari de 10.000 de euro. De asemenea, Bruxellesul vrea să impună o regulă generală în UE care să stabilească o limită maximă de 10.000 de euro pentru plăţile cu cash.

Măsura ar putea fi cuprinsă într-un pachet cu iniţiative noi împotriva spălării de bani, pe care CE îl va prezenta în luna iulie a acestui an. În plus, va fi creată și o nouă instituție europeană care va avea atribuţii de luptă contra spălării de bani, precum  şi actualizarea sau armonizarea normelor în această problemă.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Tot ce depășește tranzacție de peste 10000 de euro se va face prin bancă

Astfel, pentru tranzactiile mai mari de 10000 de euro va fi nevoie de bănci, iar politicile bancare arată că, după un anumit plafon, să se justifice de unde provin banii. În plus, organelor de ancheta le-ar fi mult ușurată munca în cazul unei investigații în care s-ar vrea să se afle itinerariul banilor în anumite tranzacții.

Astfel, lucrurile ar deveni mult mai transparente, iar răufăcătorilor le-ar fi mult mai greu să șteargă urmele banilor obținuti din diverse activități ilicite.

Cine se ocupă de infracțiunile de spălarea banilor în România

În România, de infracțiuni ce vizează spălarea banilor se ocupă Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.

”Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și-a început activitatea încă din anul 1999, funcționând ca organ de specialitate cu personalitate juridică, independent și autonom din punct de vedere operațional și funcțional, în prezent, în subordinea Ministerului Finanțelor Publice, care, în conformitate cu prevederile art. 39 alin (2) din Legea nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificșrile și completările ulterioare, are ca obiect de activitate primirea, analizarea, prelucrarea și diseminarea informațiilor cu caracter financiar, supravegherea și controlul, conform legii, al entitîților raportoare în scopul prevenirii și combaterii spălării banilor și a finanțării terorismului”, se arată pe site-ul instituției, opncsb.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe