Cum vrea Ministerul Sănătății să-i convingă pe români să se vaccineze: suma uriașă pusă la bătaie

Alexandru Ioanid 26.08.2019, 15:11
Cum vrea Ministerul Sănătății să-i convingă pe români să se vaccineze: suma uriașă pusă la bătaie

Ministerul Sănătății intervine din nou în dezbaterea legată de vaccinarea populației și vrea să crească rata imunizării în rândul cetățenilor României. Instituția a elaborat un plan întins pe trei ani și pune la bătaie o sumă uriașă.

Ministerul Sănătății vrea să crească rata vaccinării în rândul populației din României. Instituția condusă de Sorina Pintea susține că va primi, în următorii trei ani, 22 de milioane de lei de la Uniunea Europeană pentru implementarea mai multor măsuri.

„Am depus în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA), 7 proiecte de interes major pentru sistemul sanitar în acord cu Strategia Națională de Sănătate 2014-2020. Am primit aprobare pentru primul proiect prin care urmărim să creșterem gradul de acoperire vaccinală în țară”
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea

Ce va face, concret, Ministerul Sănătății pentru a crește rata vaccinării

Ministerul Sănătății propune mai multe măsuri pentru a-i convinge pe români să se vaccineze. Numai că intențiile sună bine doar puse pe hârtie. Va fi elaborată o Strategie Națională de Vaccinare.

Concret, Ministerul Sănătății promite că în fiecare județ deficitar la acest capitol vor fi asigurate dozele de vaccin necesare. De aici încolo, e treaba medicilor de familie să-i convingă pe oameni să se imunizeze. Ei sunt cei care trebuie să implementeze campaniile de informare și conștientizare.

Numai că Ministerul uită faptul că, în plină epidemie de rujeolă, medicii din țară se plângeau că nu au dozele necesare de vaccin. Oamenii ar fi dorit să se imunizeze, dat stocurile erau pe zero. Și de acest lucru ar fi trebuit să se ocupe chiar Ministerul Sănătății, prin Unifarm, prin Direcțiile de Sănătate Publică.

Lucru care nu s-a întâmplat.

Proiectul legii vaccinării, blocat în Parlament

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Într-o încercare separată de a crește gradul de vaccinare în România, a fost redactat un proiect de lege. Inițiativa zace, însă, prin sertarele Parlamentului pentru că aleșii nu au considerat-o o urgență și au preferat să o amâne în repetate rânduri.

Discuțiile au tărăgănat și pentru că există mulți opozanți ai acestui proiect. Adică acele voci din societate care sunt anti-vaccinare și au rostogolit în spațiul public tot felul de teorii ale conspirației, care i-au pus pe gânduri pe părinții neinformați.

Între altele, proiectul prevede obligativitatea vaccinării copiilor cu vaccinurile prevazute in Calendarul National de Vaccinare, posibilitatea ca părinții care refuză să își vaccineze copiii să fie amendați, obligativitatea ca Ministerul Sănătății să asigure, în avans, un stoc de vaccinuri cel puțin egal cu necesarul anual și interzicerea accesului unui copil nevaccinat în comunitate (grădiniță sau școală) în cazul în care în comunitatea respectivă are loc o epidemie.

Întrebați de ce nu au urgentat adoptarea unui astfel de proiect, aleșii au avut păreri împărțite. Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Corneliu Buicu (PSD), spunea că un vot final a fost amânat din cauza „dezbaterilor ample”.

La rândul său, vicepreședintele Comisiei de Sănătate, Emanuel Ungureanu (USR), a spus că adevăratul motiv e legat de „dezinteres și lipsă de voință politică la nivelul coaliției majoritare”.

Urmăriți Impact.ro și pe