Țara în care vaccinul a devenit obligatoriu pentru înscrierea la școală

Ciprian Ioana 12.03.2019, 12:38
Țara în care vaccinul a devenit obligatoriu pentru înscrierea la școală

Discuția despre vaccinare a stârnit dezbateri aprinse și în alte țări europene, nu numai în România. Mișcarea anti-imunizare a câștigat atât de mult teren, încât a intervenit și Organizația Mondială a Sănătății.

O lege nouă din Italia le interzice copiilor să se înscrie la școală dacă nu sunt vaccinați. Părinții trebuie să dovedească faptul că le-au administrat acestora toate tipurile de vaccin specifice vârstei.

Părinții care își trimit copiii la școală nevaccinați sunt buni de plată: amenda poate ajunge până la 500 de euro, potrivit BBC.

Ce prevede legea Lorenzin

Legea poartă numele fostului ministru al Sănătății, Beatrice Lorenzin, cea care, de altfel, a și promovat-o.

Actul normativ spune că minorii trebuie să facă dovada mai multor tipuri de vaccin înainte de înscrierea la școală, printre care imunizarea împotriva pojarului și rujeolei. De asemenea, copiii cu vârsta sub 6 ani vor fi dați afară de la grădiniță dacă nu sunt vaccinați.

Cei cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani nu vor fi dați afară din școală, dar părinții lor vor fi amendați.

Cât de benefică e o astfel de lege

Legea a fost adoptată pentru a crește rata vaccinării din Italia de la sub 80% la aproximativ 95%, ținta dorită de Organizația Mondială a Sănătății.

Acest prag e considerat sigur din punctul de vedere al OMS. Asta înseamnă că au rămas foarte puține persoane nevaccinate, așadar riscul unei epidemii este unul scăzut.

Urmăriți Impact.ro și pe