Cum votează românii din diaspora la alegerile prezidențiale: AEP a lansat o platformă informativă

vali 10.07.2019, 09:35
Cum votează românii din diaspora la alegerile prezidențiale: AEP a lansat o platformă informativă

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat, marţi, o platformă ce conține toate informațiile pentru românii care votează la prezidențiale. Primul tur de scrutin are loc pe 10 noiembrie, iar românii care vor să voteze sunt sfătuiți să se înregistreze anterior.

Autoritatea Electorală Permanentă a lansat o platformă informativă pentru românii din diaspora care vor să voteze la prezidențiale. De precizat că legea electorală a fost modificată recent de Parlament, astfel că românii din străinătate vor avea trei zile la dispoziție pentru a vota.

Ei pot merge la urne în zilele de vineri, sâmbătă și duminică la ambele tururi. Înregistrarea pe platforma lansată de AEP nu este obligatorie, dar este recomandată. În acest fel, autoritățile își pot da seama câți români au intenția să voteze și astfel se pot deschide mai multe secții.

Se evită, în acest fel, repetarea situației din 26 mai, de la alegerile europarlamentare, când s-a stat la cozi interminabile.

Cum arată platforma AEP pentru românii din diaspora care vor să voteze la prezidențiale

Foto: ziarullumina.ro

Autoritatea Electorală Permanentă a lansat site-ul votstrăinătate.ro, unde românii din diaspora pot afla cum se votează și cum se înregistrează pentru alegerile prezidențiale organizate în două tururi: pe 10 și pe 24 noiembrie 2019.

“Prin iniţiativa legislativă trecută de Parlament şi care se află în promulgare s-au creat mai multe posibilităţi pentru cetăţenii români care se află în străinătate şi în ziua de 10 noiembrie, respectiv 24 noiembrie şi anume: extinderea votului pentru zilele de vineri, 12-21, sâmbătă, 7-21, duminică, 7-21 – votul clasic ca şi în ţară”
Constantin Buică, președinte AEP

Potrivit AEP, se va putea vota timp de trei zile – vineri, sâmbătă și duminică.

“Îmi doresc să promovăm foarte mult aceste variante astfel încât în ziua de duminică, ora 21:00 să fie cât mai puţini cetăţeni la secţiile de votare astfel încât cetăţenii să nu mai sufere prin aşteptarea la secţia de votare şi mai ales că vom avea o perioadă de iarnă şi de frig astfel încât să nu se mai repete evenimentul din 2014. Nu este obligativitate să se preînregistreze, dar preînregistrarea creează posibilitatea autorităţilor statului să cunoască unde va fi fluxul mai mare de alegători în ziua de vineri, sâmbătă şi duminică. Nu este obligativitate, orice cetăţean se poate prezenta în străinătate la orice altă secţie de votare”
Constantin Buică, președinte AEP

Urmăriți Impact.ro și pe