Cum vor respira oamenii pe Marte. Descoperirea revoluționară a specialiștilor

Ioana Bucur 17.08.2022, 08:35
Cum vor respira oamenii pe Marte. Descoperirea revoluționară a specialiștilor

Viitorul prezentat în filmele și romanele SF este tot mai aproape. O nouă descoperire revoluționară făcută recent de cercetători tocmai a rezolvat o mare problemă legată de supraviețuirea pe alte planete: cum vor respira oamenii pe Marte. Principiul va fi folosit nu doar pentru sistemele de susținere a vieții, dar ar putea avea o serie de utilizări și pe Pământ.

Specialiștii au făcut o descoperire revoluționară

Până acum puțin timp, ideea de a trimite oameni pe Marte era întâlnită doar în romanele și filmele sau serialele SF, însă specialiștii de la NASA vor să transforme scenariul în realitate până la finalul anilor 2030.

Unul dintre marile obstacole în calea realizării acestui obiectiv ambițios este, evident, lipsa de oxigen de pe Marte. Cu toate acestea, oamenii de știință au inventat o nouă tehnică pe bază de plasmă pentru a produce și separa oxigenul în mediul marțian.

Această descoperire revoluționară putea juca nu numai un rol cheie în dezvoltarea sistemelor de susținere a vieții, dar ar putea fi folosită și pentru a procesa combustibili și pentru a crea materiale de construcție și îngrășăminte pe planeta roșie.

Atmosfera planetei este alcătuită în principal din dioxid de carbon, care poate fi descompus pentru a produce oxigen și carbon.

Cum vor respira oamenii pe Marte. Descoperirea revoluționară a specialiștilor

Tehnica ce va permite oamenilor să respire pe Marte

Două mari obstacole stau în calea producerii de oxigen pe Marte, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Lisabona, Institutul de Tehnologie din Massachusetts, Universitatea Sorbona, Universitatea de Tehnologie Eindhoven și Institutul Olandez de Cercetare a Energiei Fundamentale.

„În primul rând, descompunerea moleculelor de dioxid de carbon pentru a extrage oxigenul. Este o moleculă foarte greu de spart.

În al doilea rând, separarea oxigenului produs dintr-un amestec de gaze care conține și, de exemplu, dioxid de carbon și monoxid de carbon.

Ne uităm la acești doi pași în ansamblu pentru a rezolva ambele provocări în același timp. Aici ar putea ajuta plasma”, a explicat dr. Vasco Guerra de la Universitatea din Lisabona, autor al studiului.

Oxigenul produs prin această tehnică pe bază de plasmă ar putea fi cheia pentru crearea unui mediu respirabil pentru coloniști. De asemenea, ar putea fi folosit ca punct de plecare pentru a produce combustibili și îngrășăminte, permițând cultivarea pe suprafața marțiană.

În plus, tehnica s-ar putea dovedi utilă și aici, pe Pământ, potrivit cercetătorilor.

„Prin disocierea moleculelor de dioxid de carbon pentru a produce combustibili verzi și a recicla substanțe chimice, tehnologia cu plasmă poate ajuta, de asemenea, la abordarea schimbărilor climatice de pe Pământ”, a adăugat într-un comunicat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...