Cum verifici rapid și ușor în online valabilitatea asigurării auto RCA

Emanuela Pană 17.06.2021, 19:25
Cum verifici rapid și ușor în online valabilitatea asigurării auto RCA

Lipsa asigurării auto atrage după sine o amendă destul de mare pentru șoferi, iar dacă nu dispui de așa ceva ar fi cazul să pui urgent mâna pe telefon și să suni la un broker de asigurări. Atunci când nu știi dacă asigurarea auto obligatorie de răspundere civilă (RCA) mai este sau nu valabilă este necesar să verifici acest lucru. Dar cum? În continuare îți arătăm cum poți verifica online valabilitatea asigurării, în cazul în care ai pierdut polița.

Cum verifici online valabilitatea asigurarii auto (RCA)

Trăim în secolul vitezei, astfel că nu e de mirare că șoferii uită uneori lucruri esențiale cu privire la mașină, cum ar fi revizia, plata rovinietei sau, și mai rău, plata asigurarii auto obligatorie de răspundere civilă (RCA). În cazul mai puțin fericit în care ești prins că circuli fără această asigurare, trebuie să știi că va trebui să scoți o sumă considerabilă din buzunar. Conform Legii 137/2017, amenda care se impune în acest caz este cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. Ba mai mult, oamenii legii îți vor reține și certificatul de înmatriculare al mașinii, dar și plăcuțele.

Presupunând că asigurarea RCA a automobilului tău a expirat de mai mult de 90 de zile la data la care ai fost oprit de Poliție, este important să știi că înmatricularea mașinii poate fi suspendată din oficiu. În cazul în polițiștii te-au amendat pentru o asigurare RCA expirată, în cel mult 30 de zile de la data la care te-au oprit oamenii legii va trebui să faci dovada plății unei noi asigurări.

Menționăm că, în cazul în care ești implicat într-un accident de circulație și se dovedește că a fost vina ta, vei fi nevoit să suporți toate pagubele. Același lucru se va întâmpla și dacă vei fi lovit de un autoturism, fără a fi vina ta, întrucât, legal, nu ai voie să circuli cu mașina pe drumurile publice dacă aceasta nu are o asigurare RCA valabilă.

Poate nu știai, însă, chiar dacă mașina stă în parcare, tot trebuie să aibă asigurare RCA. Singurele autoturisme care nu au nevoie de o astfel de asigurare sunt cele care au fost radiate din circulație.

Așadar, acum că ne-am asigurat că toată lumea a înțeles cât este de importantă asigurarea auto obligatorie de răspundere civilă (RCA), haideți să aflăm cum putem verifica online valabilitatea acesteia.

În primul rând, verifică-ți mail-ul. De regulă, brokerii auto trimit acest document și pe mail, tocmai pentru că se întâmple deseori ca șoferii să piardă hârtiile. Prin urmare, este mult mai ușor să găsești polița de asigurare acolo.

Citește și: Poliţa RCA, obligatorie şi pentru aceste maşini. Noutatea de care toţi şoferii trebuie să ştie

Ce poți face dacă ai pierdut polița de asigurare

După cum spuneam și mai sus, dacă ai pierdut polița de asigurare sau pur și simplu nu o găsești și vrei să verifici valabilitatea asigurării, nu te îngrijora. Există și alte modalități prin care poți să afli acest lucru.

Cum poți verifica online valabilitatea poliței RCA?
Cum poți verifica online valabilitatea poliței RCA?

În cazul în care nu ai făcut asigurarea online și cu siguranță vrei să eviți acele amenzi costisitoare, trebuie să găsești o cale de a afla dacă mașina ta mai are sau nu asigurare RCA, iar acesta este momentul în care noi îți venim în ajutor.

O primă verificare o poți face într-o bază de date cu asigurările auto obligatorii de răspundere civilă (RCA) încheiate pe teritoriul țării noastre. Potrivit ASF (Autoritatea de Supravechere Financiară), site-ul aida.info.ro îți oferă posibilitatea de a verifica existența unei polițe RCA la o anumită dată pentru vehiculul tău. De asemenea, aici poți vedea și unde ai făcut asigurarea mașinii în ultimii 5 ani, împreună cu daunele care au fost plătite în baza poliței tale de asigurare.

Un alt lucru pe care-l poți face pentru a verifica dacă mai ai sau nu asigurarea RCA valabilă este să încerci să-ți faci una nouă. În cazul în care aceasta este încă valabilă, sistemul îți va spune la final că mașina ta are deja asigurare RCA.