Poliţa RCA, obligatorie şi pentru aceste maşini. Noutatea de care toţi şoferii trebuie să ştie

Nicu Stan 05.05.2021, 10:09
Poliţa RCA, obligatorie şi pentru aceste maşini. Noutatea de care toţi şoferii trebuie să ştie

Poliţa RCA, obligatorie şi pentru aceste maşini. Noutatea de care toţi şoferii trebuie să ştie. Mulți vor avea ziua stricată după ce vor afla asta.

Vești proaste. Toate aceste mașini vor trebui să aibă asigurare RCA valabilă

Poliţa RCA este obligatorie şi pentru aceste maşini. Noutatea de care toţi şoferii trebuie să ştie și de care mulți se vor supăra.

Poliţa RCA este obligatorie atâta timp cât maşina nu a fost radiată din circulaţie, chiar dacă autoturismul este nefuncţional, cum sunt multe mașini în România, a decis joi Curtea de Justiţie a UE.

Toate masinile inmatriculate trebuie sa aiba RCA
Toate masinile inmatriculate trebuie sa aiba RCA

Dacă mașina nu a fost scoasă din circulație, trebuie să aibă RCA

Cât timp o maşină stricată nu a fost retrasă din circulaţie, proprietarul acesteia trebuie să aibă încheiată o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru ea, conform unei decizii de joi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Decizia recentă a CJUE este asemănătoarea uneia din anul 2018, care stabileşte că cei care au maşini înmatriculate funcţionale sunt obligaţi să încheie o asigurare RCA chiar dacă nu mai vor să le conducă şi le ţin parcate în curte sau în garaj, scrie avocatnet.ro.

RCA valabil pentru fiecare mașină înmatriculată

În acest fel, conform deciziei de joi a CJUE, “încheierea unui contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto este obligatorie atunci când vehiculul în cauză este înmatriculat într-un stat membru şi nu a fost retras în mod legal din circulaţie”. Decizia CJUE se referă la un litigiu din Polonia, în care o colectivitate locală a devenit proprietar (în baza unei decizii de confiscare) al unei maşini abandonate, care a fost casată şi radiată ulterior.

După ce maşina a fost scoasă din circulație, Fondul de Garantare a Asigurărilor din Polonia a amendat entitatea cu aproape 1.000 de euro pentru neîncheierea unei poliţe RCA pe toată perioada în care a fost proprietar, chiar dacă maşina era stricată.

Pagubele produse de un autovehicul parcat pot fi acoperite de RCA

”-Curtea aminteşte că noţiunea de vehicul este obiectivă şi independentă de utilizarea care se dă sau care se poate da vehiculului în cauză ori de intenţia proprietarului sau a unei alte persoane de a-l utiliza în mod efectiv. (…) În consecinţă, dacă simplul fapt că, la un moment dat, un vehicul nu este apt să circule ar fi suficient să îl lipsească de calitatea sa de vehicul şi să îl excepteze de la obligaţia de asigurare, caracterul obiectiv al acestei noţiuni de vehicl ar fi repus în discuţie.

– Curtea statuează că obligaţia, de principiu, de a asigura un vehicul înmatriculat într-un stat membru (…) pe de o parte, pentru a asigura protecţia victimelor accidentelor rutiere, având în vedere că intervenţia organismului de despăgubire a pagubelor materiale sau a vătămărilor corporale cauzate de un vehicul neasigurat este prevăzută numai în cazurile în care încheierea asigurării este obligatorie”, potrivit aprecierilor CJUE.

Hotărârile date de CJUE, adaptate legislației interne

Hotărârile date de CJUE sunt obligatorii pentru toate instanţele din UE care se confruntă cu cazuri identice, însă autorităţile trebuie să ţină cont de ele, în vederea ajustării legislaţiei interne.

Urmăriți Impact.ro și pe