Cum va fi ajutată Ucraina, dacă războiul se prelungește. Șeful NATO a făcut anunțul

Andra Daoud 28.04.2022, 19:43
Cum va fi ajutată Ucraina, dacă războiul se prelungește. Șeful NATO a făcut anunțul

Au trecut mai bine de două luni de când Rusia a atacat Ucraina și războiul nu pare să se sfârșească prea curând. În timp ce mulți experți în politică externă sunt de părere că situația s-ar putea prelungi luni sau chiar ani, economia și infrastructura Ucrainei sunt puternic afectate. În acest context, NATO a făcut anunțul despre cum ar putea fi sprijinită Ucraina.

Cum va ajuta NATO Ucraina dacă războiul se prelungește

Alianța Nord-Atlantică este pregătită să sprijine Ucraina în războiul provocat de Rusia, dacă acesta se va prelungi. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a participat joi la un summit la Bruxelles, unde a declarat că „trebuie să fim pregătiți pe termen lung”. Oficialul a precizat că există posibilitatea ca războiul să se prelungească și că ar putea să dureze luni sau chiar ani.

La începutul săptămânii, reprezentanții mai multor țări membre NATO, dar și ai unor națiuni care nu fac parte din Alianță s-au întâlnit în Germania, pentru a discuta despre cum pot sprijini Ucraina pentru a se apăra în război. Aliații Ucrainei se pregătesc să furnizeze armament la standarde NATO.

Aliaţii NATO se pregătesc să ofere sprijin pe o perioadă lungă de timp şi de asemenea să ajute Ucraina să facă trecerea de la echipamentele militare vechi din epoca sovietică la arme şi sisteme mai moderne conform standardelor NATO, care vor necesita mai multă instruire”, a declarat Stoltenberg.

Cum va fi ajutatA Ucraina, dacA rAzboiul se prelungeSte. seful NATO a fAcut anuntul 1
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

Ucraina are nevoie de armament greu

Încă de la începutul războiului, ucrainenii au primit ajutor militar, însă sub formă de armament ușor, rachete antitanc și rachete portabile. În contextul actual, în care Rusia atacă din ce în ce mai mult în estul Ucrainei, aceasta din urmă are nevoie de arme grele. Marea Britanie a anunțat că este dispusă să trimită tancuri Poloniei, iar aceasta, în schimb, să dea Ucrainei din stocul său de tancuri T-72.

Moscova a avertizat recent Occidentul să nu aprovizioneze Ucraina cu arme. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a transmis că: „Tendinţa de a pompa arme în Ucraina şi în alte ţări face parte din tipul de acţiuni care ameninţă securitatea continentului şi provoacă instabilitate”.

Declarația lui a venit după ce șefa diplomației britanice, Liz Truss, a spus că nu doar Ucraina ar trebui să fie aprovizionată cu armament, ci și Republica Moldova, Georgia și Tările Baltice.

Unii susţin că nu ar trebui să oferim arme grele de teama că am putea provoca ceva şi mai rău. Dar, în opinia mea, tocmai inacţiunea ar fi cea mai mare provocare. Şi trebuie să asigurăm că, alături de Ucraina, Balcanii Occidentali şi ţări precum (Republica) Moldova şi Georgia au rezilienţa şi capabilităţile de a-şi păstra suveranitatea şi libertatea”, a declarat Liz Truss, potrivit CNN.

Urmăriți Impact.ro și pe