România se topește. Primul val de caniculă a ajuns în țara noastră: la cât ajung temperaturile

Claudiu Surmei 26.06.2019, 10:29
România se topește. Primul val de caniculă a ajuns în țara noastră: la cât ajung temperaturile

Joi, 26 iunie, va fi cea mai caldă zi din această perioadă, de la începutul sezonului estival, susțin meteorologii. Temperaturile vor fi extrem de ridicate, iar expunerea la soare în timpul zilei este extrem de periculoasă, din cauza unui val de aer extrem de cald care vine din Africa și a ajuns în România.

Joi va fi cea mai caldă zi în România de la începutul sezonului estival de anul acesta, susțin meteorologii. Temperaturile ating și 36 de grade Celsius în unele zone ale țării, dar o persoană care se expune la soare resimte temperaturi chiar și cu zece grade mai mari.

Vor fi câteva zile cu temperaturi foarte ridicate, mai ales în Europa vestică, pentru că circulația aerului este din sector sudic și favorizează avansul unui aer foarte cald dinspre nordul Africii”, a spus meteorologul Mihai Timu pentru Digi24.

România nu este singura țară afectată. Franța și Spania sunt, de asemenea, lovite de un val de caniculă, iar temperaturile depășesc chiar 40 de grade Celsius.

România, lovită de un val de caniculă

Valul de caniculă care a ajuns în România vine din Africa, susțin meteorologii.

O parte din acest aer cald se apropie tangențial și de România, așa că de mâine vom vorbi de temperaturi la limita caniculei, 34-35 de grade în Câmpia de Vest, urmând ca joi acest val de căldură să se intensifice. Va fi cea mai caldă zi din această săptămână, în zonele de câmpie așteptăm frecvent 35, izolat 36 de grade”, a spus meteorologul Mihai Timu.

De precizat, însă, că temperaturile anunțate de meteorologi sunt măsurate la umbră. Asta înseamnă că cine stă la soare poate resimți temperaturi de până la 50 de grade Celsius.

Este primul val de căldură, urmează lunile iulie și august care, inevitabil, vor mai aduce astfel de valuri de căldură. Din estimări, mai afectate ar fi tot țările din Europa vestică și centrală, dar n-ar fi exclus ca și în țara noastră să avem astfel de episoade. Trebuie să ne obișnuim pentru că, odată cu încălzirea globală, pe lângă fenomenele extreme, aceste furtuni care apar aproape instantaneu, avem și această intensificare a valurilor de căldură în următorii ani, în zona Europei. Cele mai afectate vor fi țările din jumătatea de sud a continentului”
Mihai Timu, meteorolog

De vineri, 27 iunie, lucrurile ar putea reintra în normal, în condițiile în care temperaturile vor mai scădea puțin, până spre 30 de grade Celsius. Chiar dacă România resimte temperaturi caniculare, fenomene meteo extreme mai pot apărea și nu vor lipsi ploile torențiale și vijeliile de scurtă durată.

Urmăriți Impact.ro și pe