Cum trebuie să te comporți, de astăzi, cu un polițist local. Decizia luată de judecători

Andrei Cezar 22.06.2020, 14:59

Decizie importantă luată, luni, de Înalta Curte de Casație și Justiție. La definiția infracțiunii de ultraj au fost incluși și polițiștii locali, hotărârea instanței fiind definitivă și cu aplicare imediată, odată cu publicarea acesteia în Monitorul Oficial, potrivit Ziare.com.

Decizia judecătorilor cu privire la polițiștii locali

Magistrații Înaltei Curți au admis o sesizare formulata de Curtea de Apel Oradea – Secția penala, într-un proces în care este judecat un barbat din Oradea care a lovit si amenintat un politist local. Judecătorii au dorit să clarifice dacă noțiunea de polițist, prevăzută la infracțiunea de ultraj, include și polițistul local.

Potrivit articolului 257 din Codul Penal, ultrajul reprezintă:

(1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

Există și o formă agravantă a ultrajului, prevăzută de legea penală. Mai exact, dacă o persoană comite infracțiunea asupra unui polițist sau jandarm, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, este pasibil de o pedeapsă majorată cu jumătate din limitele prevăzute la respectiva infracțiune.

Cum trebuie să te comporți, de astăzi, cu un polițist local. Decizia luată de judecători
Cum trebuie să te comporți, de astăzi, cu un polițist local. Decizia luată de judecători

Decizia ICCJ în speța enunțată

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, care fac parte din completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, au stabilit că definiția polițistului în cazul infracțiunii de ultraj îi va include și pe polițiștii lcoali. Potrivit minutei Înaltei Curți: ”stabilește în interpretarea dispozițiilor art.257 alin.(4) din Codul penal, noțiunea de polițist are în vedere și persoana care exercită funcția de polițist local în temeiul Legii poliției locale nr. 155/2010.”

Decizia este definitivă și obligatorie de îndată ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Urmăriți Impact.ro și pe