Cum te poate îmbogăți celebra carpetă cu „Răpirea din Serai”. Suma fabuloasă la care a ajuns să se vândă pe internet

Andrei Simion 01.03.2023, 18:03
Cum te poate îmbogăți celebra carpetă cu „Răpirea din Serai”. Suma fabuloasă la care a ajuns să se vândă pe internet

Celebra carpetă cu „Răpirea din Serai” pe care numeroși români obișnuiau să o aibă în casă a ajuns să se vândă pe internet în schimbul unei sume fabuloase. Cine o mai are de la părinți sau de la bunici se poate alege cu mulți bani.

Prețul la care se vinde „Răpirea din Serai”

Mai multe anunțuri de vânzare a celebrei carpete „Răpirea din Serai” au fost publicate pe internet. Unii dintre cei care au decis să o vândă au stabilit prețul de 800 de lei, în timp ce alții au stabilit prețul de 1.000 de lei.

„Vând un tablou reprezentând Răpirea din Serai, vechi sau vintage, având o vechime de peste 40 ani. Tabloul se prezintă în stare impecabilă și are următoarele dimensiuni: lungime, 104 cm; lățime. 55 cm. Vând sau schimb”, arată un anunț ce precizează că prețul este de 1.000 de lei.

„Originală. Anii 70. Păstrată în condiții foarte bune. A fost înrămat. Culori vii. Nu trimit în țară”, arată un alt astfel de anunț, tot cu prețul de 1.000 de lei.

„Tablou carpetă foarte vechi „Răpirea din Serai” model foarte rar, stare ireproșabilă, original, ramă foarte bună, protejat de un geam, îngrijit, dimensiune: 163/130. Preț 800 lei”, a scris o altă persoană.

Cum te poate imbogati celebra carpeta cu Rapirea din Serai. Suma fabuloasa la care a ajuns sa se vanda pe internet
Răpirea din Serai

Motivul pentru care „Răpirea din Serai” a fost îndrăgită de români

Motivul pentru care „Răpirea din Serai” a fost atât de îndrăgită de români a fost explicat de sociologul Cătălin Augustin Stoica, conferenţiar la Departamentul de Sociologie din cadrul SNSPA.

„Erau nişte obiecte populare cu care unii oameni îşi decorau casa. Consumul cultural variază de la o categorie socială la alta. Ţine de capitalul cultural al unui individ care îi permite într-un anumit fel să aprecieze anumite producţii culturale.

Se râde pe chestia asta, dar nu este nici pe departe specific românesc. Şi în alte ţări anumite categorii sociale au anumite obiecte cu care îşi decorează casa. Sunt segmente sociale care consumă anumite bunuri şi servicii în conformitate cu capitalul cultural şi resursele financiare pe care le deţin, iar de aici avem astfel de discrepanţe.

Capitalul acesta cultural presupune mai multe chestiuni. Pe lângă educaţie, presupune şi nişte elemente de gust şi preferinţe culturale. Cu alte cuvinte, ca să apreciezi muzica lui Wagner trebuie să ai un anumit capital cultural. Ca să apreciezi o lucrare a lui Picasso, îţi trebuie un anumit bagaj de cunoştinţe. Ca sociolog nu îmi permit asta. Pur şi simplu există diferenţe de consum şi preferinţe culturale”, a spus sociologul, potrivit Adevărul.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Imaginea de pe carpetă reprezintă o scenă dintr-o operă intitulată „Răpirea din serai” a cărei muzică a fost scrisă de Wolfgang Amadeus Mozart pe un libret de Stephanie Gottlieb.

Urmăriți Impact.ro și pe