Cum știi când vine cutremurul. Aplicația care te anunță cu 25 de secunde înainte de unda periculoasă, ai timp să te salvezi

Anca Manolica 15.02.2023, 21:37
Cum știi când vine cutremurul. Aplicația care te anunță cu 25 de secunde înainte de unda periculoasă, ai timp să te salvezi

Cutremurele au loc zilnic în întreaga lume, sute de milioane de oameni trăind în regiuni predispuse la seisme. Chiar dacă în România nu au loc zilnic astfel de fenomene, țara noastră este predispusă la cutremure. Așadar, un avertisment timpuriu poate ajuta oamenii să se pregătească în aceste situații. Iată ce aplicație te anunță cu 25 de secunde înainte de producerea undei periculoase.

Cum știi când vine cutremurul

De-a lungul timpului, o mulțime de cutremure devastatoare au zguduit planeta, tragedii soldate cu sute de mii de morți și pagube de miliarde de dolari. Prevalența acestor seisme a determinat multe țări să desfășoare exerciții antiseismice și diverse forme de activități de pregătire în caz de dezastru.

Companiile de tehnologie s-au mobilizat și ele, existând pe piață o serie de aplicații care pot ajuta la furnizarea de informații și comunicare în cazul unui cutremur. O informare în prealabil, chiar și cu câteva secunde, poate face diferența!

Ce aplicație trebuie neapărat să ai pe telefon

În prezent există două aplicații care pot anunța utilizatorii cu cel mult 25 de secunde înainte de producerea unui seism. Furnizorii acestor alerte sunt Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului și Google.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului deține două conturi dedicate pe Telegram și pe Twitter, la care internauții se pot abona și își pot seta de pe telefon sau de pe computer să primească alerte de cutremur. Important de precizat este faptul că sunt semnalate numai seismele din Vrancea, cu 25 de secunde înainte.

Cum știi când vine cutremurul
Cum știi când vine cutremurul

Cum funcționează acest sistem de semnalare

În cazul producerii unui cutremur, cei peste 30 de senzori aflați deasupra zonei seismice Vrancea înregistrează primele impulsuri. Aparatura institutului estimează magnitudinea din numai primele trei, care ajung la cei mai apropiați senzori. În acel moment, energia disipată de cutremur este mică și nu pagube.

Apoi, însă, de la primele 3 impulsuri și până când vine unda periculoasă, în 25 de secunde, sistemul începe să semnaleze populația. Utilizatorii de telefoane mobile cu sistem Android primesc o alertă de cutremur datorită serviciului gratuit, Android Earthquake Alerts, care a devenit operaţional în România încă de anul trecut.

Acest serviciu este capabil să detecteze seisme din întreaga lume şi alertează utilizatorii Android de producerea unui astfel de fenomen în zona în care se află. Nu vorbim despre o aplicaţie separată, ci de o funcţionalitate integrată în sistemul de operare Android. El foloseşte accelerometrele cu care sunt echipate cele mai multe dintre cele peste 3 miliarde de smartphone-uri Android existente la nivel global.

Telefoanele din zona în care a avut loc cutremurul detectează mişcarea pământului, un algoritm special evaluează magnitudinea şi locul cutremurului, după care sistemul trimite alerta către utilizatorii Android din zonele afectate de cutremur. Pentru a accesa acest serviciu trebuie, respectă următorii pași: accesează setările telefonului, la secțiunea „siguranță și urgențe”, alege „alertă cutremur” și bifează „primiri alerte”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...