Cum și cât timp trebuie să fierbi orezul atunci când prepari orez cu lapte

Emanuela Pană 28.04.2021, 10:26
Cum și cât timp trebuie să fierbi orezul atunci când prepari orez cu lapte

Nu există persoană căreia acest desert să nu-i aducă aminte de copilărie, de acele vremuri când mamele sau bunicile, oricât de ocupate erau, nu concepeau să nu pună ceva dulce pe masă, oricât de simplu ar fi fost. Simplu, îndulcit, cu mirodenii sau fără, laptele cu orez este un desert pe care îl cunoaștem și îl iubim cu toții. Totuși, ce tip de orez trebuie să alegem pentru a prepara acest desert? Cât trebuie să fierbem orezul și când se obișnuiește în popor să se mănânce orez cu lapte și cireșe? Răspunsul la aceste întrebari, dar și alte detalii, în paragrafele ce urmează.

Cum se face orezul cu lapte

În acest articol vă propunem să ne întoarcem în anii copilăriei, în bucătăria mamei sau a bunicii, și să descoperim împreună secretele unei porții delicioase și extrem de cremoase de orez cu lapte. Unii îl preferăm bine vanilat (cu păstaie sau extract de vanilie), alții pudrat cu cacao sau scorțișoară, în timp ce alții îl stropesc cu sirop de zmeură sau îl servesc cu fructe din dulceață. Indiferent de varianta pe care o alegem, laptele cu orez rămâne unul dintre cele mai simple și mai gustoase deserturi.

În tot cazul, cei mai mulți dintre noi îl mâncăm cald, cu consistență fluidă, însă există și persoane care-l preferă rece, după câteva minute bune de stat la frigider. Oricum, după cum bine știți, orezul cu lapte se întărește numaidecât, pe măsură ce se răcește.

Rețeta de lapte cu orez este una extrem de simplă, după cum am mai spus, mai ales dacă se ține cont de câteva sfaturi, despre care vom vorbi în continuare:

  • proporția dintre orez și lichid trebuie să fie măcar de 1:4 (la 100 g de orez se pun 400 ml de lichid);
  • pentru un orez cu lapte cremos se poate merge și până la 1:8 (adică la 100 g de orez se adaugă 800 ml de lichid);
  • indicat ar fi să optați pentru 1:5;
  • ar fi bine ca orezul ales să aibă bobul rotund, însă se poate face orez cu lapte din aproape orice tip de orez atât timp cât se păstrează proporțiile și se respectă timpii de fierbere indicați pe pachet;
  • orezul trebuie fiert întotdeauna, inițial, în puțină apă. Laptele se adaugă ulterior. Explicația? Apa rece este cea care dizolvă amidonul și contribuie la înmuierea mai rapidă a boabelor de orez. Totodată, cantitatea mică de apă nu schimbă cu nimic calitatea gustului final al preparatului;
  • nu uita de sare!;
  • orezul cu lapte trebuie gătit la foc mic și trebuie amestecat constant pentru a nu se prinde de fundul oalei;
  • orezul nu trebuie fiert până ce se sparg boabele și se transformă în terci;
  • nu te speria de fluiditatea orezului cu lapte cât încă este fierbinte. Vei observa că în cel mult 30 de minute se va închega și se va îngroșa.

Citește și: Rețetă de orez cu lapte și piure de gutui. Un desert rafinat, ideal pentru această perioadă

Cât timp trebuie fiert orezul

La întrebare „Cât timp trebuie să fiarbă orezul?“, răspundul este următorul: depinde de tipul de orez folosit. Totuși, orezul nu trebuie fiert până ce se dezintegrează. Unele tipuri de orez fierb în 15 – 16 minute, iar altele în peste 20 de minute. Pentru a nu da greș, cel mai bine este să testezi 1 – 2 boabe. Dacă bobul este moale, dar încă are un pic de miez mai tare (al dente), atunci e perfect!

Orez cu lapte. Cât trebuie să fierbi orezul ca desertul să iasă perfect
Orez cu lapte. Cât trebuie să fierbi orezul ca desertul să iasă perfect

Orez cu lapte – rețeta pentru un desert rapid și delicios. Ingrediente:

  • 200 g orez;
  • 250 ml apă;
  • 750 ml lapte;
  • 120 g zahăr;
  • ½ păstaie vanilie, 1 linguriță extract sau 1 plic de zahăr vanilat;
  • puțină sare.

Mod de preparare:

  1. Se despică păstaia de vanilie și se răzuiește miezul din ea.
  2. Se adaugă într-o oală alături de orez și 250 ml de apă;
  3. Tot acum se pune și un vârf de cuțit de sare;
  4. Se dă la fiert la foc mediu și se așteaptă ca orezul să absoarbă apa;
  5. Se toarnă laptele și se lasă în continuare la fiert, tot la foc mic și amestecând constant;
  6. La final, când orezul este fiert 3/4 se adaugă zahărul;
  7. Zahărul trebuie să fiarbă și el cel puțin 3 – 4 minute înainte de a stinge focul.

Poftă bună!

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...