Cum și-au justificat rușii atacul cu rachete de la Odesa. Inițial apăruseră declarații prin care negau responsabilitatea

Ioana Bucur 24.07.2022, 16:46
Cum și-au justificat rușii atacul cu rachete de la Odesa. Inițial apăruseră declarații prin care negau responsabilitatea

Cum și-au justificat rușii atacul cu rachete de la Odesa, după ce, inițial, au negat orice responsabilitate pentru bombardamente. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, l-a acuzat pe Vladimir Putin că a „scuipat în faţă” ONU şi Turcia și că a compromis aplicarea acordului semnat vineri cu privire la reluarea exporturilor de cereale blocate de conflict.

Ce spun rușii despre atacul cu rachete de la Odesa

După bombardamentele din portul Odesa, Ucraina l-a acuzat pe Vladimir Putin că „a scuipat în față” ONU și Turcia. Într-un  comunicat transmis de Ambasada Ucrainei la Ankara se afirmă că Rusia trebui să își asume „întreaga responsabilitate” pentru eșecul acordului privind exportul de cereale ce fusese semnat cu doar o zi înainte, la Istanbul.

„A fost nevoie de mai puţin de 24 de ore pentru ca Federaţia Rusă să lanseze un atac cu rachete asupra portului Odesa pentru a pune sub semnul întrebării acordurile şi promisiunile făcute ONU şi Turcia în documentul semnat ieri la Istanbul”, se arată într-un comunicat al ambasadei ucrainene la Ankara, potrivit The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe Oleg Nikolenko a afirmat că prin lansarea rachetelor asupra portului Odesa, preşedintele rus „scuipă în faţa secretarului general al ONU Antonio Guterres şi a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan care au depus eforturi enorme pentru a încheia acest acord pentru care Ucraina este recunoscătoare”.

„Facem apel la ONU şi Turcia să se asigure că Rusia îşi îndeplineşte obligaţiile în cadrul funcţionării în siguranţă a coridorului cerealelor. Rusia îşi va asuma întreaga responsabilitate pentru adâncirea crizei alimentare globale în cazul în care acordurile la care s-a ajuns nu vor fi îndeplinite”, se arată în mesajul ambasadei.

Cum și-au justificat rușii atacul cu rachete de la Odesa. Inițial apăruseră declarații prin care negau responsabilitatea

„O lovitură de înaltă precizie”

Dacă, sâmbătă, rușii au negat vreo implicare în atacuri, duminică, lucrurile se schimbaseră.

„Ruşii ne-au spus că nu au absolut nimic de-a face cu acest atac şi că examinează problema foarte atent”, a dat asigurări ministrul turc al Apărării Hulusi Akar.

Duminică, purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova, a declarat că rachetele Kalibir au distrus infrastructură militară în portul Odesa, numind atacul „o lovitură de înaltă precizie”.

„Rachetele Kalibr au distrus infrastructura militară în portul Odesa, cu o lovitură de înaltă precizie”, a scris Maria Zaharova pe contul său Telegram, ca răspuns la o declaraţie a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în care spunea că aceste lovituri au distrus posibilitatea unui dialog sau un acord cu Moscova.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...