Cum serbează România Ziua Pământului. Inițiativa îi aparține Laviniei Șandru

Ana Anitoiu 15.04.2022, 20:29
Cum serbează România Ziua Pământului. Inițiativa îi aparține Laviniei Șandru

România va serba Ziua Pământului, marți, 19 aprilie, printr-o conferință ce va fi organizată la Palatul Parlamentului la inițiativa Laviniei Șandru, președintele Asociației Inițiativa Ecologistă Europeană. Obiectivul evenimentului este conturarea unor soluții pentru grăbirea tranziției la un model sustenabil de dezvoltare.

Cine va participa la conferința organizată de Ziua Pământului

Conferința, numită „Earth Day. The Day After Tomorrow”, va avea loc de Ziua Pământului, și va porni de la situația în care se află România în contextul internațional tensionat ce este marcat de „crize ce se manifestă simultan – climatică, energetică și de securitate alimentară”.

La eveniment vor participa factori de decizie din mediul public, antreprenorial și non-guvernamental, care vor face un schimb de opinii referitor la schimbările pe care România trebuie să le facă în actualul model de dezvoltare și consum.

Prin urmare, vor participa la dezbatere membri ai Guvernului, președinți ai comisiilor parlamentare cu competențe în materie, președinți de consilii județene, parlamentari, consilieri de stat, primari, jurnaliști, antreprenori și reprezentanți ai societății civile.

Cum serbeaza Romania Ziua Pamantului
Lavinia Sandru

„Experiența invitaților la nivel local, regional, național și european vor constitui punctul de plecare pentru conturarea de soluții adaptate situației actuale și a unei mase critice de reprezentanți ai mediului politic, antreprenorial și civic care să permită avansarea în România a unei agende publice dinamice în domeniul dezvoltării durabile.”, a transmis Lavinia Șandru.

Ziua Pământului, sărbătoare din 2009. ONU, semnal de alarmă

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat sărbătoarea Ziua Planetei Pământ în anul 2009. Aceasta se sărbătorește în fiecare an la data de 22 aprilie, ce în acest an va cădea în Vinerea Mare de dinainte de Paștele ortodox.

Recent, Organizația Națiunilor Unite a avertizat că aproape toți oamenii de pe Pământ respiră aer ce le poate deteriora sănătatea. Conform standardelor ONU cu privire la calitatea aerului, 99% dintre oameni locuiesc în zone cu niveluri de poluare inadmisibile.

Medicul Maria Neira, director al Departamentului de Sănătate Publică, Mediu și Determinanți Sociali ai Sănătății al ONU, a spus că după pandemia de coronavirus, nu se poate accepta înregistrarea a șapte milioane de decese și a nenumărate cazuri de îmbolnăviri ce ar putea fi prevenite printr-o mai bună calitate a aerului.

Potrivit ONU, particulele suspendate din aer pot ajunge adânc în plămâni și pot pătrunde în fluxul sanguin, cauzând efecte cardiovasculare, respiratorii și chiar un atac cerebral. Organizația a atras atenția că au apărut dovezi conform cărora acestea pot cauza mai multe boli.

ONU a mai avertizat că dioxidul de nitrogen este asociat cu bolile respiratorii, mai ales la cazuri de astm. Numeroase persoane ajung la spital din cauza acestui compus chimic ce se află la un nivel prea ridicat în aer.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...