EXCLUSIV

Cum se vede bătălia pentru spațiul cosmic, după cea din Ucraina. Savant român: „Problema e dictată de interese politice, dar și militare. Și acolo unde intervine comanda militară, logica se suspendă”

Alexandru Catalan 11.04.2022, 19:44
Cum se vede bătălia pentru spațiul cosmic, după cea din Ucraina. Savant român: „Problema e dictată de interese politice, dar și militare. Și acolo unde intervine comanda militară, logica se suspendă”

Soarta războiului din Ucraina a afectat din plin și activitatea umană în spațiul cosmic. Dacă până acum o lună și jumătate, colaborarea dintre Rusia, pe de o parte, și nord-americani și europeni, pe de alta, era la cote normale, războiul a aruncat în aer întregul eșafodaj. Rând pe rând, partea rusă a amenințat mai întâi cu doborârea intenționată a Stației Spațiale Internaționale, pe care o controlează direct, apoi cu „uitarea” intenționată a unui cosmonaut american care trebuia la finele lunii martie readus pe pământ.

Rusia are un evident handicap tehnologic

Nimic din toate acestea nu s-a materializat după mai bine de 45 de zile de război în Ucraina, acolo unde Rusia a invadat țara vecină, trezindu-se însă pe cap cu o serie de sancțiuni economice și financiare care încep să-și arate din ce în ce mai mult efectele devastatoare.

„Problema e clar una dictată de interese politice, dar și militare. Și acolo unde intervine comanda militară, logica se suspendă, e lăsată deoparte. Așa se întâmplă și în prezent în chestiunea spațiului cosmic”, declară în exclusivitate pentru impact.ro Marius Ioan Piso, președinte și director executiv al Agenției Spațiale Române (ROSA). În opinia lui Marius Ioan Piso, „taberele” sunt clar conturate.

Rusia are în mod evident un mic handicap, ca să mă exprim plastic. Tehnologic, sunt un pic în spatele americanilor și asta influențează în mod direct realitatea. Pe de altă parte, China și India au făcut pași importanți în acest domeniu.

Rusia, țară care a generat în urmă cu doar câteva decenii tehnologia spațială cu care chinezii și indienii au pornit ei înșiși la drum, se vede acum pusă în mare dificultate, chiar și în raport cu cele două state asiatice. Va fi foarte greu de făcut predicții pe acest subiect foarte sensibil”, afirmă același Marius Ioan Piso.

„Rușilor nu le convine constelația de sateliți de tip Starlink”

Savantul român afirmă că cine va deține controlul spațiul cosmic va avea un cuvânt greu de spus și în materie de difuzare a informațiilor.

Cu puțin înainte de începerea invaziei în Ucraina, Rusia a făcut un exercițiu militar și și-a distrus un satelit propriu, creînd astfel o multitudine de deșeuri spațiale care aveau să influențeze și activitatea Stației Internaționale. E tipul de exercițiu la care Rusia mai poate apela.

De ce ar face asta? Fiindcă rușilor nu le convine constelația de sateliți de tip Starlink care furnizează internet de mare viteză. Or, pentru țări care își propun la un moment dat să oprească circulația informației, sateliții americani sunt percepuți ca o reală amenințare. Să nu uităm că Ucraina se bucură de la începutul invaziei de sprijinul acestui gen de sateliți”, indică directorul executiv al ROSA.

Rusia continuă cursa pentru controlul spațiului cosmic, având de înfruntat nu doar rivalitatea americanilor, ci și pe cea a chinezilor și indienilor, mai nou

Sateliții protejează inclusiv recoltele agricole în unele zone ale Terrei

El spune că blocarea activității acestor sateliți ar afecta nu doar circulația informației, ci și pe cea burselor sau marilor bănci mondiale, care și-au protejat sistemele electronice de atacurile hakerilor mutându-le în spațiu.

Nici agricultura nu ar fi lipsită de emoții, fiindcă există foarte mulți fermieri care își iau informația necesară pentru buna evoluție a recoltelor lor din cele oferite de rețeaua Starlink. Or ce ar însemna dispariția lor? Recolte mai mici cu 30 sau 40 de procente, adică foamete!”, mai sună avertismentul savantului român.

Marius Ioan Piso adaugă și că modul în care Rusia va aborda de acum înainte prezența sa în spațiul cosmic rămâne una plină de necunoscut:

Spațiul cosmic are o importanță foarte mare. Uriașă, aș spune! Iar marile puteri știu asta. Războiul din Ucraina ne-a dovedit deja ce rol joacă. Însă ce va fi e greu de anticipat. Dacă rușii vor alege cartea impurificării atmosferei joase, în încercarea de a distruge rețeaua americană de sateliți, atunci lucrurile se vor complica foarte tare!”.

Rusia și-a anunțat recent intenţia de a construi o nouă staţie orbitală, ca urmare a renunţării la Staţia Spaţială Internaţională din cauza sancţiunilor occidentale impuse la adresa sa după declanșarea campaniei sale militare din Ucraina.

Pe de altă parte, Stația Spațială actuală a fost dată în folosință în 1998, așa că decizia construirii uneia noi era într-un fel așteptată. Viitoarea stației spațială rusă nu va fi însă locuită permanent, din cauza unui nivel ridicat al radiațiilor și orientării sale diferite în spațiu.

Urmăriți Impact.ro și pe