Rusia ar putea fi forțată să intre în incapacitate de plată. Cum răspunde Moscova

Beatrice Dumitru 11.04.2022, 14:51
Rusia ar putea fi forțată să intre în incapacitate de plată. Cum răspunde Moscova

Occidemtul a dictat sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei ca reacție la invadarea Ucrainei. Din cauza acestora, Rusia ar putea să nu-și mai poată plăti datoria suverană și ar putea intra în incapacitare de plată a datoriilor sale externe, lucru care nu s-a mai întâmplat de la Revoluția din 1917. Oficialii de Kremlin au amenințat că vor lua măsuri dacă se va întâmpla acest lucru.

Ce va face Moscova dacă nu-și va putea plăti datoria suverană

Rusia se confruntă cu primul său „default” suveran extern (incapacitate de plată) în mai bine de un secol, după ce a făcut aranjamente pentru a rambursa obligațiunile internaționale în ruble la începutul acestei săptămâni, chiar dacă plata trebuie făcută în dolari americani.

Moscova va apela la justiţie, dacă Occidentul încearcă să o forțeze să nu plătească datoria suverană pentru că ar intra în incapacitate de plată, a declarat ministrul de Finanţe Anton Siluanov, ascuţind tonul Rusiei în lupta sa financiară cu Occidentul.

Rusia ar putea fi forțată să intre în incapacitate de plată. Cum răspunde Moscova
Rusia nu a mai fost în incapacitate de plată de la Revoluția din 1917.

Desigur că vom da în judecată, pentru că am luat toate măsurile necesare pentru a ne asigura că investitorii își primesc plățile. Vom prezenta în instanță facturile care confirmă eforturile noastre de a plăti atât în valută, cât și în ruble. Nu va fi un proces ușor. Va trebui să ne dovedim foarte activ cazul, în ciuda tuturor dificultăților”, a declarat Siluanov ziarului într-un interviu pentru ziarul pro-Kremlin Izvestia, preluat de Reuters.

Datoriile externe al Rusiei, 20% din datoria publică

Ministrul rus a spus că pasivele externe ale Rusiei se ridică la aproximativ 20% din datoria publică totală, care se ridică la aproximativ 21 de trilioane de ruble (261,7 miliarde de dolari). Dintre acestea, aproximativ 4,5-4,7 trilioane de ruble au fost datorii externe. Săptămâna trecută, acesta a precizat că Rusia va face tot posibilul pentru a se asigura că toți creditorii săi vor fi plătiți.

Rusia a încercat cu bună-credință să plătească creditorii externi. Cu toate acestea, politica deliberată a țărilor occidentale este de a crea prin toate mijloacele, în mod artificial, un default”, a declarat Siluanov.

O intrare în incapacitate de plată era de neimaginat până de curând, Rusia beneficiind de o recomandare de investiție în perioada premergătoare invaziei din Ucraina, pe 24 februarie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...