Cum se scrie corect: a investi sau a învesti?

Ileana Mlădinoiu 15.11.2021, 14:04
Cum se scrie corect: a investi sau a învesti?

Avem aici în studiu două verbe care, aparent, se diferențiază prin vocalele cu care încep, anume “i” și ‚î”. Fără a avea în vedere acest aspect fonetic și negândind la sensul celor doi termeni, unii vorbitori ai limbii române le dau rapid drumul în discuțiile cu alții sau, mai grav, le introduc în postări pe internet, pe unde apucă.

Cum se folosesc corect verbele a investi și a învesti

Suficient ca să contribuie la crearea unei confuzii greu de acceptat pentru cine iubește cu adevărat felul de exprimare curat românesc. Cu scopul de a risipi îndoielile legate de pronunțarea și scrierea corectă a termenilor aflați în analiză, vom “da o fugă” până la rafturile cu lucrări de specialitate, ele însemnând, ca de fiecare dată, dicționare explicative sau orice altceva cuprinzând capitole consacrate vocabularului limbii române.

Fiindcă nu putem permite ca lexicul (gramatica în general) să fie schilodit într-un fel încât nimeni să nu mai înțeleagă nimic. Nu este normal să lăsăm la voia întâmplării, și așa s-au introdus prea multe modificări pe care îmi permit să le definesc accidente, introducerea cuvintelor confuze care schimbă complet înțelesul unui text.

Cand folosim corect verbele a investi si a învesti
Cand folosim corect verbele a investi si a învesti

Cum se scrie corect: a investi sau a învesti?

A investi

De câteva ori am citit pe o rețea socială că un reprezentant al statului ar fi dat votul de investitură pentru guvernul propus de premier, nu are importanță despre cine e vorba.

Înseamnă că acel om de stat a dat votul altora pentru a fi alocați (plasați) sub formă de capital (sumă de bani) într-o anumită afacere. De aici intervine absurdul exprimării în scris. Corect este să fi spus că i-a dat votul de învestitură (vom ajunge și la argumente pentru scrierea lui a învesti/învestitură).

De unde provine a investi

Prin urmare, a investi, așa cum îl găsim în Dicționarul de sinonime sau în DEX, nu poate fi egal decât cu: a face o investiție- vine din franțuzescul investir ori latinescul investire- a plasa, a aloca, a cheltui un fond, un capital, diverse mijloace materiale într-o întreprindere, afacere.

De ex.: Oamenii ar trebui să facă unele eforturi pentru a investi într-o mică afacere. Să-și cheltuiască banii adunați în timp pentru înființarea unei asociații de pe urma căreia profitul să le fie garantat pe termen mediu, dacă nu lung.

Substantivul Investiție

În drumul nostru, ne întâlnim și cu substantivul investiție. Sigur că el se traduce prin totalitatea cheltuielilor care se fac pentru crearea de fonduri noi (bani) cu scopul de a construi, de exemplu, școli, spitale etc.
Din punct de vedere juridic, a investi este sinonimul lui a prevedea cu toate formele legale. Poate fi și substantiv, respectiv investire, sinonim cu prevedere cu forme legale.

De ex.: Hotărârile definitive și irevocabile ale instanței trebuie puse în aplicare la data investirii lor (desigur cu precizările necesare pentru fiecare caz).

A învesti

Verbului a învesti i se potrivesc următoarele sinonime: a numi, a împuternici, a proclama, a autoriza, a înscăuna, a delega, a alege, a da cuiva învestitura, referindu-ne la Evul mediu.

DEX-ul ne aduce argumente în plus cu privire la sensurile lui a învesti. Dacă unei persoane i-a fost acordat în mod oficial un drept, o autoritate, o demnitate, o atribuție, nu putem deduce decât că acea persoană a fost învestită (mandatată), să zicem, de electorat să-l reprezinte în guvern.
Substantivul învestire nu reprezintă altceva decât acțiunea de a învesti și rezultatul ei, confirmarea într-o anume demnitate.

Când se folosea a învesti în Evul Mediu

De ex.: A învesti un guvern majoritar este pentru România o urgență. Urmează apoi învestirea miniștrilor care să facă parte din noul guvern.
În Evul mediu, termenul era folosit pentru cel care învestea un cavaler (îl înălța la rangul de cavaler în cadrul unei ceremonii).

Investiți acolo unde trebuie și nu învestiți, că paronimele acestea, după cum ați constatat din acest articol, au sensuri diferite!

Urmăriți Impact.ro și pe