Cum se ridică restricțiile în Grecia. Certificatul verde nu mai e obligatoriu pentru turiști

Andra Daoud 01.05.2022, 16:31
Cum se ridică restricțiile în Grecia. Certificatul verde nu mai e obligatoriu pentru turiști

Vești bune pentru românii care și-au programat vacanța în Grecia. Autoritățile de acolo au anunțat că renunță să mai ceară certificat verde la intrarea în țară, pe durata sezonului estival. Cei care călătoresc acolo nu vor mai avea, așadar, nevoie de documentul care să dovedească vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea PCR. Până când sunt valabile relaxările.

Ce restricții se ridică în Grecia

Autoritățile din Grecia au făcut o serie de modificări în ceea ce privește accesul în această țară, pe durata sezonului estival. Astfel, certificatul verde nu va mai fi obligatoriu, începând cu 1 mai 2022. Măsura vine după ce la jumătatea lunii martie, s-a ridicat și măsura care impunea ca turiștii să completeze acel certificat PLF.

Începând cu 1 mai 2022, nu mai este nevoie să se prezinte certificat de vaccinare, boală sau testare pentru intrarea în Grecia. Utilizarea certificatului EUDCC (Certificat Digital European Covid) pentru turişti este suspendată. Începând cu 15 martie 2022 călătorii care vizitează Grecia nu mai sunt obligaţi să completeze formularul de localizare PLF”, se arată într-o informare publicată pe o platformă dedicată turiștilor care vizitează țara.

Rămâne însă obligatorie purtarea măștii în interior, cel puțin din informațiile disponibile până acum.

Cum se ridica restrictiile in Grecia. Certificatul verde nu mai e obligatoriu pentru turisti 1
Turistii nu mai trebuie sa prezinte certificatul de calatorie la intrarea in Grecia

Ce alte modificări au mai adoptat grecii

Autoritățile elene au decis, așadar, ca în intervalul 1 mai 2022 – 31 august 2022 să nu mai solicite certificatul verde celor care ajung pe teritoriul țării. În plan intern, cetățenii greci nu mai au nevoie de certificatul EUDCC în spațiile închise. De asemenea, angajații care nu sunt vaccinați trebuie să facă un test rapid pe săptămână.

Excepție fac angajații din spitale, din centrele de îngrijire a bătrânilor sau a persoanelor bolnave, care vor fi nevoiți să facă două teste rapide săptămânal. În cazul elevilor, nu mai sunt obligatorii testele rapide. Se păstrează însă măsura purtării măștii la interior, cel puțin pe parcursul lunii mai.

Românii care vor să meargă în Grecia trebuie să știe că nici pe teritoriul Bulgariei nu mai este nevoie de certificat verde. În funcție de zona țării din care plecați spre Grecia, cea mai comună rută presupune traversarea Bulgariei, deși se poate ajunge și prin Serbia. Începând cu 1 mai, și bulgarii au renunțat să mai ceară documentul care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală, la intrarea în țară.

Potrivit ordinului ministerului bulgar al sănătății nr. RD-01-189/28.04.2022, începând cu data de 1 mai 2022, sunt eliminate toate condițiile restrictive de intrare în țară aplicate pe durata pandemiei de COVID-19. Astfel, începând cu luna mai 2022, în Bulgaria se va intra fără vreo condiționare în ceea ce privește prezentarea unui document în legătură cu COVID19.

De asemenea, este suspendată/întreruptă și activitatea echipelor de control sanitar din cadrul punctelor bulgare de frontieră, astfel că cetățenii români vor putea intra în Bulgaria prin orice punct de trecere a frontierei în baza documentului de călătorie valabil (carte de identitate sau pașaport electronic)”, anunță Ambasada României în Republica Bulgaria, pe pagina oficială de Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe