Cum se repliază Emmanuel Macron după ce a cerut garanții de securitate pentru Rusia. „Am spus mereu același lucru”

Andrei Simion 06.12.2022, 23:50
Cum se repliază Emmanuel Macron după ce a cerut garanții de securitate pentru Rusia. „Am spus mereu același lucru”

Emmanuel Macron s-a apărat, marți, în urma scandalului pe care l-a iscat după ce a cerut garanții de securitate pentru Rusia. Președintele Franței a respins orice polemică pe tema declarației făcute.

Emmanuel Macron, criticat pentru declarația lui

Președintele francez și-a atras numeroase critici în urma declarației sale referitoare la garanții de securitate pentru Rusia, unele voci spunând că ar fi prea indulgent cu Moscova, în contextul războiului pe care liderul rus Vladimir Putin l-a declanșat pe 24 februarie în Ucraina.

„(Să îi oferi garanții de securitate Rusiei, n.r.) înseamnă să cazi în capcana poveştii lui Putin, potrivit căreia Occidentul şi Ucraina sunt responsabili de război”, a spus vicepremierul leton Artis Pabriks.

La rândul său, șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că ieșirea din conflictul ucrainean va fi făcută oferind „garanții de securitate Ucrainei”. Oficialul a adăugat că despre cele pentru Rusia se va discuta mai târziu.

Ce va face Franta daca Rusia va folosi arme nucleare in Ucraina. Raspunsul ferm al lui Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

„Cineva vrea să ofere garanţii de securitate unui stat terorist şi ucigaş?”, a întrebat retoric, pe Twitter, secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov.

„Vladimir Putin are o structură mentală care face ca orice tentativă de contact, de calmare, să îl întărească psihologic”, a spus și ministrul adjunct de Externe polonez, Marcin Przydacz, care a precizat că Macron „comite o eroare spunând ceea ce spune”, iar Occidentul trebuie să ducă o „politică de izolare” a Moscovei.

Cum s-a apărat Emmanuel Macron

De cealaltă parte, președintele francez Emmanuel Macron a spus, marți, că nu ar trebui să se facă mare caz de această declarație a sa, într-o încercare de a crea polemici.

„Cred că nu ar trebui să facem mare caz de asta, încercând să creăm polemici acolo unde ele nu există. Am spus întotdeauna acelaşi lucru, adică în final, în discuţiile pentru pace, vor exista subiecte teritoriale asupra Ucrainei şi ele ţin de ucraineni, şi vor exista probleme de securitate colectivă asupra întregii regiuni.

Este acelaşi lucru pe care l-am spus de la început, acelaşi lucru la care noi am lucrat de altfel în februarie, martie şi care a constituit obiectul discuţiilor”, a spus Emmanuel Macron la sosirea la summitul Uniunea Europeană – Balcani ce se desfăşoară la Tirana.

Emmanuel Macron a explicat, sâmbătă, că a discutat cu preşedintele american Joe Biden despre „arhitectura de securitate în care vrem să trăim mâine”. Președintele francez a precizat că va fi nevoie să fie oferite garanţii pentru propria securitate Rusiei în ziua în care aceasta va reveni la masa negocierilor.

Dezvăluiri inedite despre bani și propuneri indecente!
Urmăriți Impact.ro și pe