Cum se poate recupera un permis auto anulat: prevederi legale, acte necesare și proceduri

Bogdan Bârliga 11.05.2022, 10:25
Cum se poate recupera un permis auto anulat: prevederi legale, acte necesare și proceduri

Traficul tot mai haotic din România nu rămâne fără consecințe: din ce în ce mai mulți șoferi rămân fără permisul de conducere în urma unor abateri grave.

Anularea permisului de conducere reprezintă în termeni juridici desființarea acestui act și pentru recuperarea documentului trebuie repetat examenul de conducere.

Cum poate rămâne un șofer fără permis

În primul rând trebuie să știm că există două categorii distincte: suspendarea permisului pe o perioadă de timp și anularea dreptului de a conduce un vechicul.

Anularea permisului de conducere auto se poate dispune în mai multe cazuri, dar cea mai întâlnită situație este atunci când titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie.

Alte cauze pentru care poate fi anulat un permis auto sunt conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor stupefiante, părăsirea locului accidentului, punerea în circulație sau conducerea unui vehicul cu număr fals de înmatriculare sau conducerea unui vehicul de către o persoană care are permis de conducere necorespunzător categoriei respective de vehicule.

În ce condiții poate fi recuperat un permis auto anulat

Șoferul cu permisul de conducere anulat se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:

a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;

b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;

c) a intervenit amnistia;

d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă a expirat sau a fost revocată.

Ce acte sunt necesare pentru obținerea unui nou permis

  • cererea-tip, semnată de candidat, în care se consemnează şi declaraţia pe propria răspundere a candidatului, dată sub sancţiunea prevăzută de art. 326 din Codul penal, din care să rezulte îndeplinirea uneia dintre condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (2) din Ordinul MAI nr. 268/2010;
  •  extrasul de pe cazierul judiciar în termenul de valabilitate;
  •  dovada de plată a contravalorii permisului de conducere;
  •  fișă medicală tip conducător auto – document eliberat de o unitate de asistenţă medicală autorizată prin care face dovada că este apt din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculelor din grupa din care face parte categoria solicitată (grupa I: categoriile A, A1, A2, Am, B, B1, BE respectiv grupa a-II-a: C, C1, C1E, CE, D, D1, D1E, DE, Tr, Tv, Tb);
  •  aviz psihologic – document din care reiese faptul că este apt din punct de vedere psihologic pentru a conduce autovehicule pe drumurile publice și care este eliberat de un laborator de specialitate autorizat.

După parcurgerea acestor etape trebuie urmate procedurile obișnuite pentru obținerea unui nou permis auto pentru categoria inițială.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...