Cum se modifică protocolul înmormântării pentru decedații de Covid. Vlad Voiculescu: ”Și până acum puteau fi îmbrăcați”

Nicu Stan 08.04.2021, 14:30
Cum se modifică protocolul înmormântării pentru decedații de Covid. Vlad Voiculescu: ”Și până acum puteau fi îmbrăcați”

Cum se modifică protocolul înmormântării pentru decedații de Covid. Ministrul Sănătății a făcut anunțul. Cum vor fi înmormântați românii care mor de coronavirus, citiți în articolul de mai jos.

Vlad Voiculescu aruncă vina înmormântării decedaților de covid dezbrăcați pe cei de la pompe funebre

S-a anunțat cum se modifică protocolul înmormântării pentru decedații de coronavirus. Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a făcut anunțul cu modificările aduse în cazul românilor care mor răpuși de virusul ucigaș.

Astăzi a avut loc întâlnirea echipei Ministerului Sănătății cu reprezentanții Cultelor pentru a se adopta modificări ale protocolului de înmormantare pentru persoanele care decedează de coronavirus.

Se modifica procesul de inmormantare al mortilor covid
Se modifica procesul de inmormantare al mortilor covid

Condițiile de înmormântare, revizuite

Guvernul modifică regulile pentru înhumarea românilor decedați din cauza infecției cu coronavirus. Astfel, măsurile drastice prin care sunt înmormântați cei care au murit în aceste condiții au fost revizuite.

”Am avut întâlnire care a avut ca temă modificarea ordinului de ministru, cel tîrziu mâine va fi semnat, va conţine modificările necesare cerute de Ministerul Cultelor, dar şi măsurile de protecţie cerute de Ministerul Sănătăţii. Va conține modificări și reglementări suplimentare. Măsuri de protecție. Despre asta a fost vorba dintotdeuana. Era vorba despre un ordin din aprilie 2020. Este vorba despre protejarea sănătății oamenilor și ce se întâmplă în timpul înmormântărilor.

Se caută soluții ca familia să își poată lua ia adio de la cei decedați

Este vorba despre accesul preotului la spital, de asemenea şi pentru aparţinători, sigur că în condiţii de siguranţă, dar şi de regulile legate de înmormântare. Pentru cei care vor să își ia adio de la cei dragi, vrem să facem în așa fel încât acest lucru să se petreacă în condiții de siguranță. Cei care decedau din cauza Covid-19 puteau fi îmbrăcați.

Nu scrie nicăieri într-un Ordin de Ministru că oamenii nu ar trebui să fie îmbrăcați. Dacă nu s-a respectat până acum, a fost dintr-o lipsa de bun simț. Vom avea ordinul cel târziu luni publicat în Monitorul Oficial şi de atunci va intra în vigoare. Sicriul va fi sigilat. În privinţa participării la înmormântări, regulile sunt stabilite deja anterior cu privire la adunările publice”, a declarat Vlad Voiculescu.

De ce au fost morții de covid îngropați dezbrăcați

De asemenea, Vlad Voiculescu a aruncat vina îngropării decedaților de coronavirus dezbrăcați pe firmele funebre. ”Îmi pare rău că acest lucru s-a întâmplat! Nu eu am semnat acel ordin, nu ştiu de ce s-a înţeles aşa! Dacă cei de la pompe funebre au înmormântat oameni fără a respecta legea, vor răspunde”, a mai declarat Vlad Voiculescu.

Pe de altă parte, premierul a declarat că se lucrează la Ministerul Sănătății pentru noile modificări. ”Este propunerea Ministerului Sănătății. Aștept opinia specialiștilor. Sunt mai multe lucruri pe care le discutăm și acest comitet interministerial are acest rol – de a introduce proiectele care relaxează, și acesta este unul dintre ele, și de a le introduce pe ordinea de zi cât mai rapid”, a spus Florin Cîţu.

Trebuie luate în calcul și riscurile

Nu îl ultimul rând, modificările aduse vor trebui să respecte anumite aspecte, astfel încât să se asigure protecția celor care sunt implicați în procesul înmormântării.

”Să ținem seama de riscurile pe care și le asumă cei care participă la procesul de pregătire și înmormântare și pe de altă parte să le dăm posibilitatea oamenilor să-și ia rămas bun de la cei dragi”, a mai declarat Vlad Voiculescu, ministru Sănătăţii.

Urmăriți Impact.ro și pe