Cum se fură pe OLX. Țepele de care trebuie să te ferești atunci când vrei să vinzi ceva

Stefan Daniel 13.08.2019, 14:45
Cum se fură pe OLX. Țepele de care trebuie să te ferești atunci când vrei să vinzi ceva

Știai că se poate fura și prin intermediul curierului? O să-ți explic, în baza unui exemplu, cum se fură pe OLX, iar tu, ca vânzător, poți să rămâi și fără bani și fără obiectul respectiv. Odată cu tehnologia, evoluează și tehnicile de furt ale hoților. Doar pentru că oamenii nu mai sunt buzunăriți, nu înseamnă că s-au diminuat furturile. Dimpotrivă.

OLX este acum cel mai important site unde poți pune anunțuri, gratuite sau plătite, când vrei să vinzi ceva (aproape orice, dar să fie legal), dar și de unde poți cumpăra, la prețuri foarte bune, aproape orice îți trebuie.

Cum se fură pe OLX: marile jafuri se dau la telefoane și alte electronice scumpe

Cum se fură pe OLX. Țepele de care trebuie să te ferești atunci când vrei să vinzi ceva
Samsung Galaxy S10 Plus ceramic

Acolo unde se practică un comerț intens și unde sunt puse în joc lucruri foarte scumpe, apar, în mod evident, și hoții. Eu o să-ți redau în rândurile următoare o pățanie a lui Antonie Denis, un vlogger pe care poate îl știi, poate că nu, dar nu asta contează, ci felul în care era să rămână fără lucrul pe care a vrut să-l vândă. Ca el poți păți și tu, dacă n-ai fost deja păgubit.

Antonie, care locuiește în Timișoara, povestește într-un clip publicat pe YouTube cum a încercat să vândă un Samsung Galaxy S10 Plus ceramic. Prin urmare, e vorba de un telefon scump, care e principala țintă a hoților.

După ce a publicat anunțul, după o perioadă, a primit un mesaj scris, prin chat-ul aplicației OLX, de la un aparent client, aflat la Pitești. Vânzător de bună credință, Antonie a aranjat cu „clientul” că i-l vinde și a pregătit întregul proces de expediere prin FAN Courier a telefonului tocmai la Pitești, din Timișoara. Norocul lui a fost că făcut AWB-ul la curier, înainte de a-l trimite.

Cum se fură pe OLX: atenție la „clienții” care-ți refuză produsul

Cum se fură pe OLX. Țepele de care trebuie să te ferești atunci când vrei să vinzi ceva
Alege mereu cea mai sigură metodă de expediere prin curier

La un moment dat, Antonie a primit mesaj de la acel presupus client în care-l înștiința că nu mai dorește telefonul lui, pe motiv că a găsit altul la un preț mai bun. Asta după ce a trimis deja telefonul prin curier. Antonie a anunțat curierul, s-a făcut de rușine, evident, dar a primit înapoi telefonul, în cele din urmă.

În aceeași zi, „clientul” îl sună iar și îi spune că a fost să vadă acel telefon mai ieftin, dar l-a refuzat, pentru că „era fake”. I-a cerut să-i trimit iar telefonul, dar să discute el cu FAN Courier.

Cu toate că părea ceva necurat, Antonie a luat iar legătura cu Fan Curier și a încercat să trimită din nou telefonul Samsung Galaxy S10 Plus ceramic la Pitești. Norocul lui a fost că a dat de un curier cinstit, care i-a povestit că acel client a vrut, de fapt, să-i fure telefonul și, pentru că nu a reușit, a mai încercat o dată să-l fraierească.

Cum se fură pe OLX: „clienții” care te lasă și fără bani, și fără produs

Curierul i-a povestit că atunci când a ajuns la destinație, „clientul” a coborât din bloc și i-a luat telefonul curierului pe motiv că n-avea bateria suficient de încărcată și s-a dus cu el în mașina sa, aparent, pentru a-l încărca.

Iese, însă, din mașină și îi înmânează telefonul, supărat, și-i spune să-l ducă înapoi la vânzător pentru că e un telefon „fake”. Când a deschis coletul, curierul a simțit cât de greu era acel telefon cu spate ceramic. Cel pe care i l-a dat escrocul nu era altceva decât o machetă, dar care, la prima vedere, arăta exact ca telefonul original.

Când a văzut că acel angajat FAN Courier îl amenință să-i dea telefonul înapoi, altfel cheamă poliția, hoțul a scos o bancnotă de 500 de lei și a încercat să-l mituiască. Norocul lui Antonie a fost că acel curier n-a acceptat banii și a luat înapoi telefonul original, care apoi a ajuns la proprietar.

Ai grijă, așadar, la persoanele care se dau drept clienți pe OLX. Sfatul meu este să eviți să vinzi lucruri scumpe la persoane care stau în alte orașe decât tine. S-ar putea să ajungi în situația acestui vlogger, dar tu să n-ai noroc să dai de un curier cinstit.

Urmăriți Impact.ro și pe