Cum se face, de fapt, ciorba de burtă. Și cum poți grăbi procesul fără să pierdem gustul

Daria Petrescu 03.05.2020, 12:24
Cum se face, de fapt, ciorba de burtă. Și cum poți grăbi procesul fără să pierdem gustul

Ciorba de burtă este o rețetă ce provine din bucătăria turceacă. Are o textură cremoasă și un aspect plăcut. Nu este greu de preparat, însă trebuie să urmați toți pașii pentru ca rezultatul să fie cel așteptat.  Pentru cei care vor să gătească acest preparat, aveți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare.

Cum se face ciorba de burtă. Ingrediente

1 kg burtă de vită prefiartă

1 bucata rasol de vită

2 cepe mari

1 țelină

2 morcovi

1 ardei gras

5 ouă

300 ml smântână

1 căpăţână usturoi

sare grunjoasă

piper negru măcinat și boabe

oțet de mere

2-3 fire pătrunjel

 

Mod de preparare:

Ciorba de burtă este preparatul ideal de consumat în orice moment al zilei. Numai bună după o noapte lungă, rețeta de ciorbă de burtă a fost constant îmbunătățită pentru a ajunge la gustul savuros de acum. Ingredientele proaspete, dar și modul de preparare pot face diferența și pot transforma un preparat simplu într-unul de excepție. Te învățăm pas cu pas cum să faci acasă cea mai bună ciorbă de burtă cu smântână.

Se spală bine burta în câteva ape şi apoi se pune la fiert împreună cu rasolul de vită. Când începe să facă spumă, se curăţă cu spumiera. După ce s-a limpezit zeama, oala se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc mic. Ciorba de burtă este indicat să fiarbă la foc mic, ca să nu scadă.

Între timp, se curăţă zarzavaturile, se spală şi se adaugă în ciorbă, împreună cu câteva boabe de piper şi sare.
Separat, se curăţă usturoiul, se spală şi se pisează.

Apoi se bat ouăle bine, se amestecă cu sare şi piper măcinat și cu crema de usturoi.
4. După ce au fiert burta şi rasolul de vită, se scot din oală împreună cu legumele şi se lasă să se răcorească. Se opreşte un morcov pentru ornat, iar burta şi carnea de pe rasol se taie fâşii subţiri. Se pun în ciorbă şi se mai lasă să clocotească 5 minute.

Focul se opreşte şi se toarnă compoziţia de ouă şi smântână, amestecându-se ca să nu se formeze cocoloaşe. Se adaugă oţet şi ciorba de burtă cu smântână se ornează cu morcovi şi pătrunjel.

Când o servești, poți adăuga un surplus de smântână, dacă preferi. Servește-o caldă și bucură-te de gustul savuros, este rețeta recomandată de Unica.ro.

Despre ciorba de burtă

Există multe variante de rețete răspândite în România.  Specificul ei este acrirea cu lămâie precum adăugarea de mult usturoi, dar până în prezent s-a menținut în foarte multe rețete adăugarea de oțet în loc de lămâie. La prepararea acestei ciorbe se consumă mult timp.

În secolul al XVII-lea și al XVIII-lea, bucureștenii au pregătit o mâncare denumită „pacea”, făcută din picioare de oaie sau vițel, dreasă cu ou și oțet, similară deci ciorbei de burtă.

Ciorba de burtă s-a autohtonizat în România. S-a spus: „Pentru că a fost preluată sub stăpânire otomană, acră i-a fost și ei soarta”. La propriu, căci oțetul a fost un adaos românesc în ciorba asta (în lipsă de lămâie), la fel și zarzavaturile. Astăzi, în restaurante mai ridicate, nu se întrebuințează oțet, acesta cum se spune, ar fi defavorabil gustului.

 

Urmăriți Impact.ro și pe