Cum se fac celebrele ștrudele cu mere și vanilie. Doar dacă le prepari așa au gustul autentic

Emanuela Pană 06.10.2021, 18:57
Cum se fac celebrele ștrudele cu mere și vanilie. Doar dacă le prepari așa au gustul autentic

A început sezonul roadelor bine pârguite, iar fructul preferat al românilor se găsește acum peste tot, în aprozare, pe taraba din piață, la supermarket și în grădini. În România, consumul de mere pe cap de locuitor este de 13 kilograme, cele mai căutate soiuri fiind ionatan, renet, creţesc şi domnesc. În prezent, în lume există peste 20.000 de soiuri de mere, iar pentru că este atât de iubit, astăzi îți prezentăm o rețetă savuroasă care are acest fruct în centrul atenției: celebrul ștrudel cu mere și sos de vanilie. Mai multe detalii, în continuare.

Cum se fac celebrele ștrudele cu mere și vanilie

Alături de banane și portocale, merele sunt fructele cel mai bine comercializate, având un gust bun, dar și numeroase beneficii asupra sănătății. Cu toții am auzit cel puțin o dată zicala „un măr pe zi ține doctorul deoparte“, iar având în vedere că acest fruct te apără de cancer, întărește oasele și menține inima sănătoasă, avem îndrăzneala de-a spune că este cât se poate de adevărată. Merele se află pe primul loc în topul celor mai sănătoase legume, fiind, poate, cele mai comune fructe și mereu la îndemână.

Întrucât toamna abundă de mere, ne-am gândit să îți facem cunoscută o nouă modalitate de a te bucura de acest fruct, integrat într-o rețetă cu totul și cu totul specială. Pornind de la rețeta din rândurile de mai jos, vei putea improviza o varietate de ștrudele cu fructe de sezon, deserturi delicioase cu care-i vei impresiona pe cei dragi cu cheltuială puțină și fără multă migală.

Dacă și la tine în casă orice desert cu mere are succes, e musai să încerci această rețetă cu care nu ai cum să dai greș. În plus, această rețetă nu face parte din categoria celor complicate, astfel că nu trebuie să fii bucătar pentru a-ți ieși ca la carte. Important este să respecți pașii enumerați mai jos și să nu te abați de la ei. Așadar, să trecem la treabă!

INGREDIENTE

Aluat:

  • 250 g de faină;
  • 2 ouă;
  • 3 linguri de ulei;
  • 3 linguri de apă;
  • 1 vârf de linguriță de sare.

Umplutura:

  • 6 mere mari;
  • 5 linguri de zahăr;
  • 2 linguri de ulei;
  • scorțișoară.

Sos de vanilie:

  • 300 ml de lapte;
  • 3 linguri de zahăr;
  • 1 linguriță cu vârf de amidon;
  • 1 gălbenuș;
  • un plic de zahăr vanilinat.

Pentru uns aluatul:

  • 20-30 g unt.

Citește și: Secretele marilor patiseri. Cum se face, de fapt, aluatul pentru diferite ștrudele

Doar dacă le prepari așa au gustul autentic

Iată ce trebuie să faci pentru a obține cel mai bun ștrudel cu mere și sos de vanilie. Noi îți dezvăluim pașii, iar tu lasă-te cucerit/ă de savoarea, aroma și gustul delicios al acestui desert.

Ștrudel cu mere și sos de vanilie. Ingrediente și mod de preparare
Ștrudel cu mere și sos de vanilie. Ingrediente și mod de preparare

MOD DE PREPARARE:

  1. Într-un vas se pune făina amestecată cu sare, ouăle bătute ca pentru omletă, uleiul și apa și se frământă un aluat tare, care se pune la frigider pentru 30 de minute.
  2. Între timp se pregătește umplutura. Se curăță merele de coajă, codițe și sâmburi și se taie cubulețe.
  3. Într-o tigaie se pun 2 linguri de ulei, se adaugă merele cubulețe și zahărul și se călesc la foc mic până ce scade sucul lăsat de mere iar zahărul se caramelizează. Se stinge apoi focul și se dă deoparte tigaia.
  4. După ce au trecut cele 30 de minute, se scoate de la rece aluatul.
  5. Se tapetează suprafața de lucru cu puțină făină și se întinde aluatul într-o foaie subțirică.
  6. Se unge toată suprafața aluatului cu unt topit și răcit, peste care se întinde umplutura de mere caramelizate.
  7. Se rulează cu grijă aluatul în formă de U/corn mai mare sau mai mic, după preferințe, apoi se așează ștrudelul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, unsă cu puțin unt.
  8. Se unge ștrudelul cu unt și se dă tava la cuptorul preîncălzit timp de 20-30 de minute.
  9. Pentru sosul de vanilie se pune la fiert laptele, 250 ml, timp în care se amestecă într-un bol amidonul cu zahărul, zahărul vanilinat și gălbenușul, umrând ca mai apoi să se adauge peste lapte. Se amestecă bine pentru omogenizare.
  10. Va rezulta un sos subțirel, de consistența smântânii pentru frișcă.
  11. Când ștrudelul s-a răcit se taie și se servește cu sos de vanilie.

Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...