Cum se comportă armata lui Putin în zonele ocupate din Ucraina: „Mulți soldați rătăceau beți pe străzi”

Beatrice Dumitru 12.08.2022, 10:58
Cum se comportă armata lui Putin în zonele ocupate din Ucraina: „Mulți soldați rătăceau beți pe străzi”

Oraşul Herson, situat în apropiere de Peninsula Crimeea anexată de Moscova în 2014, este primul oraş important ucrainean cucerit de aramata Kremlinului. Ruşii au revendicat capturarea lui pe 3 martie. Persoanele care au ales să părăsească Hersonul au vorbit despre cum este viața în orașul ocupat de ruși.

Viața în Hersonul ocupat de ruși

Herson este un oraș important din punct de vedere strategic cu acces la Marea Neagră și înainte de invazia rusă avea o populație de aproape 300.000 de locuitori. Autoritățile de la Kievul le-a spus localnicilor să fugă pentru că plănuiesc o contraofensivă pentru recucerirea Hersonului.

Persoanele care au ales să părăsească Hersonul au vorbit despre cum este viața în orașul ocupat de ruși. Acestea au povestit că la multe puncte de control, trupele ruse verifică mașinile, tatuajele și conținutul oamenilor din telefoanele mobile. O tânără de 34 de ani, care a petrecut patru luni sub ocupația rusă spune că a existat un climat de impunitate și represiune.

Cum se comportă armata lui Putin în zonele ocupate din Ucraina: „Mulți soldați rătăceau beți pe străzi”
Herson este primul oraș ucrainean ocupat de ruși.

Au transformat Hersonul într-un fel de loc de băut unde se vinde alcool ieftin, în special bere adusă din Crimeea. Mulți soldați rătăceau pe străzi beți, băgând frica în rândul localnicilor. Ei se comportau ca și cum ar fi fost proprietarii locului”, a povestit o tănară pentru Euronews.

„Unde ar trebui sa mergem?”

Într-un centru de refugiați din Zaporojie sunt adunați sute de ucraineni din teritoriile ocupate. Voluntarii spun că până la 1.400 de persoane strămutate sunt înregistrate în fiecare zi aici. Din ce în ce mai mulți sosesc din Herson, iar pentru mulți, acesta este un salt uriaș în necunoscut.

Mulți merg să stea cu rudele lor mai departe. Sau măcar au un plan”, a spus unul dintre voluntari.

Pentru alții, este mai greu: unii pleacă de acasă și nu au idee unde să meargă mai departe. Astfel de oameni tind să stea în aceste centre pentru refugiați.

Zaporojie este un oraș agitat. Sirenele de raid aerian sunt frecvente și uneori sunt lovite de rachete rusești, iar obuzele de artilerie se aud în depărtare. În ciuda acestui fapt, s-a transformat într-un adăpost pentru cei strămuți, multe mașini au numere de înmatriculare din regiunile Donețk și Herson, zone din Ucraina care se află sub controlul total al Rusiei sau aproape total. În iunie, în Zaporojie erau 191.000 de persoane strămutate, potrivit datelor autorităților regionale.

Masacrele de la Bucha și Irpin i-au speriat pe oameni

Printre persoanele care au fugit și Herson se numără și Katerina, care a spus că viața sub ocupație este insuportabilă. Mama a doi copii a povestit că nu știa cum să se comporte și că evita să iasă din casă inutil. Tensiunea a fost atât de mare încât au încercat să-și distragă atenția renovând o parte a casei lor, a spus ea.

Îți poți imagina: rachetele zburau deasupra capului, iar noi tapetăm pereții”, a povestit ea.

Cu liniile de aprovizionare întrerupte, Herson a rămas fără alimente, medicamente și alte bunuri. Ce articole sunt disponibile vin, în principal, din Crimeea ocupată de ruși. Mulți oameni au fugit din oraș după ce au văzut masacrul de la Bucha și Irpin, pe măsură ce teama că rușii vor face același lucru și aici a crescut.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...