Cum se calculează media finală la BAC 2023? Formula de calcul

Emanuela Pană 30.06.2023, 10:12
Cum se calculează media finală la BAC 2023? Formula de calcul

Peste 130.000 de elevi din întreaga țară au susținut probele scrise ale examenului național de Bacalaureat 2023, iar cei mai mulți dintre ei își doresc să obțină o notă cât mai bună la BAC, în încercarea de a-și asigura un loc la facultatea dorită. Pentru a primi calificativul ”admis”, elevii trebuie să aibă media aritmetică de 6. Iată cum se calculează media finală la BAC 2023.  

Care este media de trecere la BAC 2023? 

Cei aproximativ 130.000 de candidați care s-au înscris la sesiunea din iunie a examenului național de Bacalaureat 2023 vor afla primele rezultate pe 3 iulie, până în ora 12:00. Majoritatea absolvenților de liceu au terminat miercuri, 28 iunie, examenele scrise, după ce au susținut proba la alegere a profilului și specializării.  

Ca un elev să poată spune că a trecut cu bine BAC-ul, acesta trebuie să aibă media minimă 6 la probele scrise. De menționat însă că nu este declarat ”admis” candidatul care are peste 6 media generală a probelor scrise, dar a obținut mai puțin de 5 la una dintre aceste probe. 

De asemenea, unui candidat nu i se va calcula media la Bacalaureat 2023 dacă a absentat la una sau mai multe probe, ori dacă a fost eliminat din cadrul unei probe. 

Citește și: Cum s-au scurssubiectele la BAC 2023, de fapt? Ministrul Educației a aflat

Cum se calculează media finală la BAC 2023? 

Regulile în ceea ce privește media la Bacalaureat sunt aceleași în fiecare an pentru elevii care susțin examenul. Iată cum se calculează media finală la BAC 2023!

Cum se calculeaza media finala la BAC 2023
Formula dupa care se calculeaza media generala de BAC

Pentru a calcula media finală a examenului de BAC, trebuie să folosești o formulă foarte simplă. Mai exact: 

Media aritmetică – suma unui număr de variabile împărțit la numărul lor.  

Media aritmetică = (a+b)/2. 

În cazul examenului de Bacalaureat se susțin trei probe scrise, ceea ce înseamnă că vor exista 3 note. Astfel, dacă un elev a obținut următoarele note la BAC: 

  • Limba Română – 8,5 
  • Matematică – 8 
  • Chimie 9,40 

Media se calculează în felul următor: (8,5+8+9,40)/3= 8,63. 

Cum se calculează media finală la BAC 2023? Extras Metodologie BAC

Art.70 – (1) După încheierea probelor din cadrul examenului de bacalaureat şi după evaluarea şi notarea tuturor lucrărilor scrise, se comunică rezultatele finale pentru toţi candidaţii. 

(2) Pentru fiecare candidat care a obţinut cel puţin nota 5 (cinci) la toate probele  scrise de examen, se calculează media generală de bacalaureat ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la respectivele probe. 

(3) Nu se calculează media generală de bacalaureat pentru candidaţii care nu au promovat una sau mai multe probe, care nu s-au prezentat la toate probele sau care au fost eliminaţi de la o probă. 

(4) Examenul de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: 

  • a) au susţinut probele de evaluare a competenţelor prevăzute în prezenta metodologie la art. 41, alin. (1), lit. A., B.,C., D. 
  • b) au susţinut toate probele scrise prevăzute în prezenta metodologie la Art.41, alin. (1) lit. E. şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea; 
  • c) au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise precizate la alin. Art. 41, alin. (1) lit. E. 

(5) Candidatul care, la una din probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse se consideră că nu a susţinut  proba respectivă. 

(6) Media notelor la probele scrise, menţionată la alin. (4), punctul c), se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat.  

(7) Candidatul care îndeplineşte, cumulativ, condiţiile precizate la alin. (4) este declarat ”reuşit”.  

(8) Pentru candidaţii care obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00. 

(9) Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile menţionate la alin.(4), precum şi candidaţii care s-au prezentat la unele, dar nu la toate probele de examen sunt declaraţi ”respinşi”.  

(10) Candidaţii care au fost eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi ”eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării sau a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Se consideră că aceşti candidaţi nu au promovat examenul de bacalaureat.  

Vezi și: Dezamăgire uriașă pentru milionarul care a susținut examenul de Bacalaureat pentru a 27-a oară. Ce decizie a luat?

Ce se întâmplă dacă obții 5,99 la BAC?  

Pentru candidații cu o medie generală de 5,99, media generală este rotunjită la 6,00. Media la Bacalaureat 2023 este importantă în contextul în care în baza ei se face înscrierea elevilor la facultate.

Cum se calculeaza media finala la BAC 2023
Ce se intampla daca ai media 5,99 la BAC

Examenele de admitere la unele facultăți din țară se bazează 100% pe media de la BAC, în vreme ce la altele aceasta contează în proporție de 50%.  

Calendarul sesiunii iulie-august a examenului de BAC 

Absolvenții de liceu care nu au promovat examenul de Bacalaureat în sesiunea de vară mai au o șansă în sesiunea din toamnă.  

La BAC-ul din toamnă sunt așteptați atât elevii care nu au promovat prima sesiune din acest an, cât și cei care au absentat (anul acesta, 20% dintre absolvenții de liceu nu s-au înscris la BAC) și candidaţii din promoţiile anterioare care fie nu au susţinut, fie nu au trecut de toate probele examenului. 

Sesiunea iulie-august a examenului de BAC 2023 se va desfășura după următorul program: 

  • 17-24 iulie 2023: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe; 
  • 7-8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A; 
  • 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B; 
  • 9 august 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D; 
  • 10-11 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C; 
  • 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă; 
  • 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă; 
  • 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă; 
  • 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă; 
  • 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00); 
  • 26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor; 
  • 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale. 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...