Cum sărbătoreau Crăciunul soții Ceaușescu. Obiceiul pe care dictatorul îl respecta cu strictețe

Raluca Juncu 27.11.2019, 15:19
Cum sărbătoreau Crăciunul soții Ceaușescu. Obiceiul pe care dictatorul îl respecta cu strictețe

Au trecut aproape 30 de ani de la căderea regimului comunist din spațiul românesc. Chiar și după atâta timp, unele amintiri rămân vii în memoria colectivă a oamenilor, mai ales cele ale iernilor crunte, în care să te încălzești în propria casă se dovedea a fi o adevărată provocare. Crăciunul era mereu răcoros și nu cu atât de multe alimente ca astăzi. Însă pentru soții Ceaușescu, această Sărbătoare nu era la fel ca la toți ceilalți.

Dacă pentru români, Sărbătorile de iarnă erau lipsite de căldură și de emoție, pentru Nicolae și Elena Ceaușescu lucrurile erau complet diferite. Crăciunul și Anul Nou erau motive de sărbătoare pentru cei doi dictatori. Potrivit unor persoane apropiate de-a familiei Ceaușescu, se pare că liderii comuniști ai României respectau cu sfințenie sărăbătoarea Crăciunului.

Ce nu lipsea de pe masa de Crăciun a Ceaușeștilor

Masa de Crăciun a soților Ceaușescu era bogată în mâncăruri pe care le regăsim și astăzi pe mesel românilor: sarmale, friptură sau celebrul cozonac.

„De Crăciun, în bucătărie se preparau sarmale, friptură, cozonac. Cei doi nu mâncau exotic, deși unii tind să creadă asta. Erau, în sufletele lor, niște țărani. În frigider aveau de toate, dar tot bucatele romanești preferau”, a declarat arhitectul Camil Roguski, pentru Ziare.com.

Potrivit evz.ro, Elena și Nicolae Ceaușescu avea o preferință pentru produse naturale, sau pentru acele alimente pe care astăzi le punem eticheta verde „bio”. Cei doi preferau legumele proaspete cultivate în pământ, tratate doar cu îngrășământ natural. Carnea care se afla pe masa de sărbători era musai să provină de la animale care pășteau doar pe câmpuri care nu erau tratate chimice.

Nicolae Ceaușescu aveau tabieturile lor în vremea Sărbătorilor. Foto: alba24.ro
Nicolae Ceaușescu aveau tabieturile lor în vremea Sărbătorilor. Foto: alba24.ro

Iernile nu păreau să fie atât de crunte pentru cei doi dictatori. Mesele lor de Sărbători erau bogate.
Iernile nu păreau să fie atât de crunte pentru cei doi dictatori. Mesele lor de Sărbători erau bogate.

„La reședința de la Vila Lac 1 era petrecere mare. Aduceam acolo vreo 300 de brazi și câteva mașini cu cetină, ca să fie miros de sărbătoare.(…) Trebuia să faci lucrurile bine. Dacă greșeai, prima oară te plesnea. A doua oară te băga la închisoare”, a mai povestit Camil Roguski, unul din apropiații familiei Ceaușescu.

În ceea ce privește cadourile de Crăciun, soții Ceaușescu nu au ținut niciodată cont de acest aspect, notează Historia.ro. Este, poate, important de precizat faptul că celebrul Moș Crăciun a fost înlocuit cu Moș Gerilă, dintr-o dorință a comuniștilor atei de a se îndepărta tot mai mult de obiceiurile Occidentale.

Cum arăta „Anul Nou” comunist pentru liderii Republicii

Soții Ceaușescu petreceau în familie trecerea dintre ani. Lui Nicolae Ceaușescu îi plăcea să fie un adevărat gentleman în noaptea de Revelion. El ținea aproape sticla de sifon și le turna tuturor celor de la masă. Tototdată, atunci când mai voia să își mai completeze în farfurie mâncare, el avea obiceiul de a bate din palme.

Bineînțeles, soții Ceaușescu beneficiau de o masă bogată și cu ocazia Anului Nou, comparativ cu românii care erau nevoiți să se zbată cu săptămâni înainte pentru a face rost de alimente, firește, pe sub mână.

Urmăriți Impact.ro și pe