Cum a ajuns Nicolae Ceaușescu vedetă în Ungaria. Imaginea cu fostul lider PCR face furori în ţara vecină

Ioana Bucur 16.11.2021, 18:57
Cum a ajuns Nicolae Ceaușescu vedetă în Ungaria. Imaginea cu fostul lider PCR face furori în ţara vecină

Nu, nu e niciun banc, se întâmplă în luna noiembrie a anului 2021. Nicolae Ceaușescu, vedetă în Ungaria! Cum a ajuns dictatorul român să joace un rol important în alegerile din țara vecină.

În 2021, Nicolae Ceaușescu este vedetă în Ungaria

Campania electorală de peste graniță are un nou personaj cheie: nimeni altul decât Nicolae Ceaușescu. Fostul lider PCR a ajuns în lumina reflectoarelor în momentul în care a fost prezentat candidatul comun al partidelor din opoziție pentru funcția de premier, în locul lui Viktor Orban.

„Nicolae Ceaușescu de Ungaria” ar fi Péter Márki-Zay, un simplu primar de oraș din provincie. Susținătorii lui Orban au lansat val de postări în mediul online, scriind „Seamănă cu Ceaușescu” în descrierea fotografiilor celor doi.

„Dictator e Viktor Orban”, a fost răspunsul opoziției, care a pus alături două povești comune lui Orban și Ceaușescu: amândoi au construit stadioane uriașe în localitățile natale, „ajutând” echipele de fotbal să ajungă în topul clasamentelor naționale.

„A fost o tragedie de fiecare dată când demenţi au ajuns într-un fel sau altul în funcţii de conducere în ţară”, a spus László Kövér, preşedintele Parlamentului ungar.

Reacția candidatului pentru scaunul de premier nu a întârziat să apară:

„Eu cred că dement este cel care spune cu două săptămâni înainte când va culmina primul val al epidemiei şi care construieşte într-un sat de 2000 de locuitori un stadion cu 4000 de locuri, ceea ce n-a făcut decât celălalt geniu al Carpaţilor, Ceauşescu”, a reacționat Péter Márki-Zay, candidat la funcția de prim-ministru, din partea opoziţiei.

Cum a ajuns Nicolae Ceaușescu vedetă în Ungaria
Nicolae Ceaușescu și Péter Márki-Zay

Fostul dictator a apărut și într-o pictură în Italia

Nu este prima oară când imaginea fostului dictator stârnește controverse în Europa. În vara acestui an, la stadionul Boroli din Gravellona Toce, din regiunea Piemont, a fost inaugurată expoziția de picturi murale ce reprezintă sportivi întreaga lume și care sunt sau ar trebui să fie modele de urmat pentru tinerii din zilele noastre.

Nouă artiști au fost invitați să își exprime viziunea, iar unul dintre ei a ales-o pe românca Nadia Comăneci, prima gimnastă din istorie pentru care a apărut nota 10 pe tabela de punctaj. O singură problemă: pe fundal apare chipul lui Nicolae Ceaușescu. Detaliul a stârnit un val uriaș de nemulțumire în rândul comunității române din zonă:

„Juxtapunerea dintre o figură precum cea a Nadiei Comăneci și un dictator nu poate fi în niciun fel acceptată, cerem primarului și consiliului comunal ca imaginea lui Nicolae Ceaușescu să fie eliminată din această reprezentare”, a fost apelul comunității românilor.

Explicații au fost oferite de primarul orașului Gravellone Toce, Giovanni Morandi.

„Artistul nu a vrut absolut deloc să aducă un afront poporului român, ci dimpotrivă, semnificația acestei picturi murale este tocmai măreția Nadiei Comăneci, capabilă să obțină rezultate extraordinare, în ciuda dictaturii și a limitării libertății.

De fapt, Ceaușescu este înfățișat în culoare roșie, simbol al sângelui și al suferințelor pe care le-a provocat poporului său. Ne pare rău pentru neînțelegere, dar lucrarea nu reprezintă o lipsă de respect adusă României”, a transmis primarul.

Urmăriți Impact.ro și pe