Cum să te aperi dacă ești atacat de câini maidanezi. Gestul care îți poate aduce probleme mari

Anca Manolica 22.01.2023, 16:13
Cum să te aperi dacă ești atacat de câini maidanezi. Gestul care îți poate aduce probleme mari

Câinii maidanezi sunt peste tot și, cu toate că par de multe ori inofensivi, au existat și cazuri în care ei au devenit agresivi cu persoanele din jur. În cazul în care întâlnești un astfel de patruped, care încearcă să se atace, ar fi o idee bună să știi cum să te protejezi. Cunoașterea câtorva trucuri utile te poate salva și poate că vei putea ajuta și pe altcineva.

Cum să te aperi de câinii agresivi

Dacă își place să re plimbi mult pe afară, atunci este inevitabil să nu întâlnești câini pe străzi. Dacă mulți dintre ei se află la plimbare cu stăpânii lor, ocazional poți da și peste maidanezi, care sunt ai nimănui. Indiferent dacă un câine este sau nu în lesă, acesta poate reprezenta uneori un pericol pentru cei necunoscuți.

Potrivit specialiștilor, patrupezii au devenit agresivi tot din cauza oamenilor, cu precădere. Ei au fost loviți, provocați, bruscați astfel că ei pot avea astfel de reacții. Patrupezii care atacă își păzesc teritoriul, iar în anumite perioade, precum cele de împerechere, își protejează și partenera.

Niciodată să nu o iei la fugă

Așadar, oricine le încalcă acest teritoriu poate fi în pericol. Câinii sunt atrași în special de țintele în mișcare, cum ar fi alergătorii, bicicliștii, motocicliștii, pentru că în acest fel le este declanșat instinctul de vânătoare.

„Câinii latră pentru a-și apăra teritoriul, pentru a determina persoana respectivă să plece de pe teritoriul lor, iar dacă persoana respectivă continuă să alerge, animalele consideră că lătratul a avut efect.

Astfel, devin mai îndrăznețe, mai agresive și își vor urmări și ataca ținta. De aceea, cel mai important lucru este ca, atunci când suntem în preajma unor câini agresivi, să nu fugim niciodată”, atrage atenția Cesar Millan, unul dintre cei mai cunoscuți dresori din lume, pe cesarsway.com.

Cum să te aperi dacă ești atacat de câini maidanezi
Cum să te aperi dacă ești atacat de câini maidanezi

În cazul în care dai peste un câine agresiv, important este să fii calm, să nu intri în panică. De asemenea, ar fi bine să eviți cât de mult posibil contactul vizual direct cu animal și să stai ușor în lateral, pentru a nu fi în totalitate în câmpul lui vizual.

„Odată ce ai reușit să rămâi calm, revendică-ți propriul teritoriu. Dacă ai cu tine o poșetă, un rucsac, o umbrelă, o sacoșă, un băț, pune obiectul în fața ta, între tine și câine, pentru a fi mai stăpân pe teritoriul tău. Limbajul corporal îi va transmite animalului mesajul: „Nu vreau spațiul tău, vreau doar acest spațiu în care mă aflu””, explică expertul.

Cum trebuie să reacționeze alergătorii, care nu au niciun obiect cu care să se apere

Reamintim aici cazul femeii de 43 de ani care a sfârșit ucisă de o haită de câini, în timp ce se afla la alergat în zona digului Lacului Morii din Capitală. Aceasta nu a putut scăpa din colții fiarelor, rănile provocate fiind mult prea profunde. Așadar, cum ar trebui să procedăm în această situație? Ne explică același expert.

Alergătorii sunt persoanele cu cel mai mare risc, pentru că pot fi atacați rapid fără să aibă nici cea mai mică șansă de a reacționa. Totuși, este recomandat ca, atunci când ieși la alergat, să ai cu tine un obiect de îmbrăcăminte extra, ca de exemplu un hanorac, cu care să îl „păcălești” pe animal.

„Dacă animalul ia momeala, lasă-l să tragă, scoate ușor articolul de îmbrăcăminte și lasă-i-l, apoi pleacă din zonă. Faptul că a prins ceea ce el crede că este o bucată din tine îi poate distrage atenția suficient de mult pentru ca tu să pleci (..) De asemenea, dacă te miști suficient de repede, te poți descălța și poți folosi și unul dintre pantofii de alergare pentru această manevră. Sau chiar o sticlă cu apă”, mai spune Cesar Millan.

Iar un alt aspect important și neapărat de ținut minte, este protejarea, cu precădere, a anumitor părți ale corpului. Este vorba despre față, piept, gât, dar și degete, așa că ține pumnii strânși. „Dacă mușcătura e inevitabilă, cele mai sigure zone sunt antebrațele și gambele. O mușcătură de coapsă poate provoca sângerări fatale”, atenționează dresorul.

Citește și: Primarul Sectorului 6, mărturie completă după tragedia de pe Lacul Morii. De unde o cunoștea pe victimă

Totodată, dacă ești mușcat, încearcă să nu retragi acea parte a corpului, pentru că animalul va ține strâns cu dinții ș i nu vei face decât să contribui la sfâșierea cărnii. În cazul în care ai o mână liberă, îl poți trage de coadă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...