Cum să iei 10 la BAC 2023? Reguli de aur pe care trebuie să le respecte elevii pentru a obține nota maximă

Emanuela Pană 23.06.2023, 11:00
Cum să iei 10 la BAC 2023? Reguli de aur pe care trebuie să le respecte elevii pentru a obține nota maximă

An de an, elevii de liceu și părinții acestora așteaptă cu sufletul la gură primele rezultate la Bacalaureat. Anul acesta, primele note la probele scrise vor fi afișate pe 3 iulie 2023, urmând ca rezultatele finale să fie publicare pe 7 iulie. La fel ca în anii trecuți, candidații înscriși la examenul național se întreabă și ei cum să iei 10 la BAC 2023? Iată câteva sfaturi utile, oferite chiar de elevii din generațiile anterioare, care au încheiat cu 10 pe linie.

Cum să iei 10 la BAC 2023? Sfaturi utile oferite chiar de elevi

În perioada 26-29 iunie 2023, elevii claselor terminale de liceu vor susține examenul de Bacalaureat 2023, marcând o nouă etapă în viața lor academică. În fiecare an, candidații la examenul național învață și fac tot posibilul pentru a lua note cât mai mari și pentru a trece ”examenul maturității” cu fruntea sus.

Mitul potrivit căruia este imposibil să obții nota maximă la prima probă scrisă a examenului – proba la Limba și literatura română – programată pentru data de 26 iunie 2023, este spulberat de Daniela Badașcă, o tânără care a absolvit liceul la profil uman în anul 2019 și a luat nota 10 la examenul la română. Iată câteva sfaturi utile despre cum ai putea lua și tu 10 la BAC 2023.

Ai încredere în tine

În drum spre centrul de examen, păstrează în minte gândul că mergi să iei 10. Este extrem de important să ai încredere în forțele proprii. Totodată, în primele trei minute de la începerea examenului trebuie centralizate toate grijile și temerile – ceea ce nu implică o inteligență emoțională deosebită. Folosește acest timp pentru a-ți aduna puterile: respiră adânc și relaxează-te.

Gramatica

Un alt punct important pentru a obține nota maximă la examenul scris de Limba română este gramatica. Deși poate părea banal, este extrem de important să o duci bine cu gramatica. Ai grijă la micile greșeli pe care le-ai putea face. Greșelile de stil, cele gramaticale și cele de punctuație pot schimba radical părerea evaluatorilor despre lucrarea ta.

Citește și: Noile legi ale Educației schimbă examenele pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat. Ce modificări aduce proiectul adoptat de Guvern?

Cum să iei 10 la BAC 2023 – gestionarea eficientă a timpului

Este de la sine înțeles că timpul este un element important atunci când vine vorba despre un examen. Prin urmare, dacă vrei să obții o notă mare, trebuie să îți planifici minuțios cele trei ore puse la dispoziție. Ar fi bine să știi cu ce anume vrei să începi și de cât timp ai nevoie pentru fiecare subiect în parte.

Cum să iei 10 la BAC 2023
Sfaturi utile pentru a obtine nota 10 la BAC 2023

Structura exercițiilor

Un alt aspect important este structura exercițiilor, întrucât proba scrisă la Limba și literatura română nu poate fi niciodată o surpriză. Ar fi bine dacă ai putea memora baremul de corectare pentru Bacalaureat 2023, deoarece acest lucru te va ajuta foarte mult. Orice punct oferit unui exercițiu are o însemnătate.

Lista de motive

Cum să iei 10 la BAC 2023? Observă subiectele abordate la profilul umanist în ultimii ani. Lista trebuie să conțină motivele din acele teste (întrucât ele se repetă într-un fel sau altul), precum și cele care apar în manualul utilizat în timpul orelor de curs.

Cum să iei 10 la BAC 2023 – scrie simplu și la obiect

Mulți elevi pica în capcana cuvintelor pompoase, considerând că folosirea continuă a neologismelor reprezintă o modalitate bună de a-l impresiona pe evaluator.

În foarte multe cazuri, întrebuințarea lor în exces sau plasarea acestora în contexte în care nu-și au locul nu fac decât să transmită: ”vreau să par ceva ce nu sunt”. Daniela a scris totul folosind cuvinte simple, accesibile, care o reprezentau. Ce contează cu adevărat este corectitudinea cuvintelor și nu gradul lor de dificultate.

Vezi și: Modalitatea prin care un profesor din Craiova a încercat să își ajute o elevă să intre la examenul de bacalaureat. Gestul lui necugetat l-a costat

Formularea ideilor

Ideile lungi și întortochiate nu vor fi apreciate cu maximul de puncte. În schimb, ideile simple, concise și clare sunt mereu preferate în detrimentul celor care doar sună bine. Așadar, ideile trebuie să fie coerente, accesibile, aranjate frumos împreună și, mai ales, în temă.

Fiecare enunț este important

La primul subiect, strategia ar fi următoarea: un enunț scurt pentru un punct (așa cum se arată în baremul de corectare). Spațiul va fi, astfel, acoperit în întregime și nu vei mai devia de la subiect.

Cum să iei 10 la BAC 2023 – fii original

Ca să iei 10 la examenul la Limba română trebuie, totuși, să impresionezi. Cel mai simplu mod de a face asta este să fii original, personal. Nu folosi cuvinte goale. Originalitatea gândurilor este și va fi mereu apreciată de evaluatori.

Desigur, aici este vorba, în mare măsura, de subiectul doi. Deci, care este secretul? Ei bine, e simplu: adaugă anumite opinii proprii la subiect, pentru a aduce o idee nouă, un punct de vedere diferit.

Încheierea

Un ultim sfat oferit de Daniela este următorul: la sfârșitul eseului, adaugă o idee care să accentueze emoțiile tale vizavi de subiectul abordat. Acest lucru va conferi lucrării o notă de ”intimitate”, iar evaluatorul va aprecia asta, notează diez.md.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...