Cum să grăbești coacerea roșiilor în mod natural. Secretul grădinarilor profesioniști

Ana-Maria Tudor 26.07.2023, 10:02
Cum să grăbești coacerea roșiilor în mod natural. Secretul grădinarilor profesioniști

Dacă dorești să grăbești coacerea roșiilor verzi din grădina ta, există câteva metode utile și trucuri pe care le poți încerca. Iată cum să grăbești coacerea roșiilor în mod natural.

De ce nu se coc roșiile

Coacerea roșiilor în timpul toamnei poate fi o provocare, mai ales când temperaturile scad și zilele însorite devin mai rare. Dăunătorii pot afecta și ei coacerea roșiilor și pot distruge munca ta de o vară întreagă. Fii vigilent în privința lor și ia măsuri preventive pentru a-i îndepărta.

Un fermier din Romania a dat lovitura cu rosii gigantice, de 1.5 kilograme:
 

Coacerea roșiilor verzi poate fi o provocare în special la sfârșitul sezonului, când temperaturile scad considerabil. Temperatura ideală pentru coacerea roșiilor se situează în general între 26 și 30 de grade Celsius. Totuși, pe timp de toamnă, acest proces este îngreunat de scăderea temperaturilor.

Citește și: Trucul ca să păstrezi roșiile proaspete săptămâni la rând. Unde trebuie să le depozitezi ca să nu se strice

Plantele de roșii sunt sensibile la temperaturile prea scăzute și, în consecință, procesul de coacere poate încetini sau chiar se poate opri complet. Roșiile verzi pot rămâne nedezvoltate și nu vor atinge gustul și textura dorite.

Cum să grăbești coacerea roșiilor în mod natural

Primul pas esențial pentru a accelera coacerea roșiilor verzi este să le culegi de pe plantă, deoarece este evident că aceasta nu va mai putea susține acest proces.

După ce le-ai cules, este important să eviți să le speli imediat, deoarece acest lucru poate favoriza apariția mucegaiului. Recomandat este să le speli doar înainte de a le consuma.

Pentru a grăbi coacerea roșiilor verzi, poți folosi un truc simplu și eficient, bananele. Dacă te întrebi cum te ajută acestea te informăm că etilena produsă de banane reprezintă un gaz care stimulează procesul de coacere și măturare a fructelor.

Iată cum poți proceda: găsește un sertar sau o cutie de carton în care să poți așeza roșiile, apoi pune una sau mai multe banane în sertar alături de roșiile verzi.

Vezi și: De ce se răsucesc frunzele la roșii. Care sunt cauzele

Închide bine sertarul sau cutia pentru a păstra etilena produsă de banane în interior. Acest gaz va acționa asupra roșiilor verzi, stimulându-le să înceapă procesul de coacere și măturare mai rapid și verifică periodic starea roșiilor pentru a le mânca în momentul optim de coacere.

Procesul de coacere a roșiilor verzi va dura între 1 și 2 săptămâni, iar odată ce roșiile s-au copt, trebuie să eviți să le depozitezi în frigider, deoarece temperatura rece le va afecta calitatea și gustul.

Specialiștii recomandă să ții roșiile coapte la temperatura camerei, care ar trebui să fie cuprinsă între 18 și 25 de grade Celsius. Dacă nu vrei să folosești banane pentru a stimula coacerea roșiilor, poți opta pentru mere.

Efectul este același, deoarece merele produc, de asemenea, etilenă.

Urmăriți Impact.ro și pe