Cum s-au pregătit spitalele din România pentru a prelua bolnavii de coronavirus. „Totul a intrat în linie dreaptă”

Raluca Juncu 13.02.2020, 14:05
Cum s-au pregătit spitalele din România pentru a prelua bolnavii de coronavirus. „Totul a intrat în linie dreaptă”

Deși deocamdată nu este niciun caz confirmat în România de coronavirus, Ministerul Sănătății a anunțat numele spitalelor care ar fi pregătite să preia posibilii pacienți infectați cu coronavirus.

Spitalele sunt pregătite pentru a trata pacienți

În cadrul ședinței de guvern de joi, Victor Costache, ministrul Sănătății a anunțat măsurile pe care România le va adopta în eventualitatea în care vor exista pacienți depistați cu coronavirus. În contextul în care la sfârșitul lunii trecute, Organizația Mondială a Sănătății a declarat stare de urgență globală după ce coronavirusul a început să se răspândească tot mai mult, autoritățile spun că România este pregătită în acest sens.

Ministrul spune că decoamdată nu a fost niciun caz confirmat pe teritoriul românesc, ultima suspiciune fiind infirmată ieri. Totuși, autotitățile spun că sunt pregătite pentru eventualele cazuri. Singurul român deocamdată infectat cu acest virus se află pe nava din Japonia, Princess Diamond, care se află în carantină.

„Săptămâna trecută am trecut OUG pentru a reface stocurile pentru biocid, material de protecție, materiale și echipamente sanitare (sic!). Am luat în considerare „worst case scenario”. Totul a intrat în linie dreaptă”, a transmis ministrul, potrivit Digi 24.

Potrivit protocolului, au fost pregătite și spitalele care vor prelua bolnavii. Astfel, primele zece cazuri vor fi tratate la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof.Dr. Matei Balș”, iar ulterior pacienții vor mai fi tratați la alte spitale din țară, Iași, Timișoara, Cluj. Probele pentru diagnosticarea cu coronavirus vor fi trimise doar la București, însă urmează să fie deschise și alte trei centre pentru această diagnosticare.

„Am instituit pentru prima dată și măsurile de carantină. Carantina durează 14 zile și mergem după protocoalele internaționale. Conform protocoalelor, primele zece cazuri vor fi tratate la Matei Balș urmând ca mai apoi să fie utilizate și alte spitale din țară, Iași, Timișoara, Cluj”, mai spune Victor Costache.

Și Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu a precizat că vor fi alocați bani dintr-un fond de rezervă pentru a achiziționa termoscannerelor pentru dotarea aeroporturilor din țară.

MInistrul Finanțelor alocă bani dintr-un fond de urgență pentru posibilele cazuri confirmate de coronavirus. Foto: Inquam Photos / George Călin
MInistrul Finanțelor alocă bani dintr-un fond de urgență pentru posibilele cazuri confirmate de coronavirus. Foto: Inquam Photos / George Călin

Totodată, la nivel mondial, bilanțul morților și al celor infectați crește covârșitor. CNN a transmis joi dimineață că numărul deceselor a ajuns la 1.350, în vreme ce peste 60.000 de persoane au fost până acum infectate cu acest virus.

 

Urmăriți Impact.ro și pe