Cum s-au împușcat între ei militarii la Otopeni, după ce Iliescu a spus că teroriștii trag în oameni. „Un regiment a tras jumătate de milion de cartușe”

Ioana Matei 17.08.2022, 14:00
Cum s-au împușcat între ei militarii la Otopeni, după ce Iliescu a spus că teroriștii trag în oameni. „Un regiment a tras jumătate de milion de cartușe”

„La Revoluția din decembrie 1989 nu au existat teroriști care au tras în oameni, ci militarii și civilii s-au împușcat între ei după ce Ion Iliescu și cei care au preluat conducerea imediat ce Nicolae Ceaușescu a fugit au indus prin mesaje o psihoză terorist-securistă. Militarii trimiși să apere zona Aeroportului Otopeni de teroriști au fost implicaţi de fapt într-o luptă pe viaţă şi pe moarte cu un duşman inventat. Panica, teama au făcut ca un singure regiment să tragă, doar într-o noapte, aproape jumătate de milion de cartușe fără a nimici sau captura niciun terorist”, e concluzia din rechizitoriul întocmit de procurori pentru Dosarul Revoluției. A urmat apoi măcelul de la Aeroportul Otopeni, unde au murit 48 de militari și civili.

Probele, mărturiile și concluziile despre militarii și civilii care s-au împușcat între ei după fuga lui Nicolae Ceaușescu și preluarea puterii de către Ion Iliescu și grupul condus de acesta sunt consemnate în rechizitoriul din dosarul Revoluției, trimis recent de procurorii militari la instanța supremă, după ce l-au refăcut, la solicitarea judecătorilor, din 2021.

Fostul președinte Ion Iliescu (92 de ani), fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu (81 de ani) și fostul comandant al Aviației Militare Iosif Rus (86 de ani) vor fi judecați pentru infracțiuni contra umanității, de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Nicio probă din dosarul Revoluției nu a arătat că au fost teroriști la Revoluția din decembrie 1989, deși Ion Iliescu a făcut numeroase referiri la existența acestora, începând din 22 decembrie 1989, creând o psihoză terorist-securistă care a dus la mii de morți și răniți, militari și civili.

Focuri trase la întâmplare după „teroriștii” inventați ca să creeze panică

Dezinformarea gravă a lui Ion Iliescu, prin mesajele transmise de la TVR  că sunt teroriști în civil și că trupe ale Securității aliate lui Nicolae Ceaușescu trag în mulțime au dus la situații în care militari și civili s-au împușcat între ei, crezând că se luptă cu ”inamicul”.

Procurorii au atașat la dosarul Revoluției un document al Regimentului 321 Mecanizat Râmnicu Sărat, trimis să apere zona Aeroportului Otopeni, care arată că toate operaţiunile militare de acolo au fost o tragică situaţie de foc fratricid, pentru că militarii au fost convinşi că au în faţă inamicul terorist-securist.

În document scrie că, doar în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989, un singur regiment a executat aproape o jumătate de milion de trageri, în „lupte” care s-au soldat cu zeci de morți şi răniți, dar nu din rândul ipoteticilor terorişti, ci al militarilor şi civililor.

Inamicul terorist, folosind grupuri de cercetare în dispozitivul de apărare al aeroportului, acţionând violent şi prin surprindere, executând foc asupra clădirilor şi anexelor aeroportului cu armament modern, a creat un climat de nesiguranţă în rândul cadrelor şi militarilor în termen (….)

Elementele teroriste declasate şi anarhiste caută să împiedice evoluţia evenimentelor de aleasă ţinută naţională, acţionând sub directa conducere a tiranului Ceauşescu, au provocat imense pierderi materiale şi umane (….)

Teroriştii au posibilitatea să folosească elicoptere, să execute capcane de tot felul. Inamicul a trecut la infestarea surselor de apă potabilă (….)

O concluzie care se desprinde după prima zi de lupte a fost starea de timorare a militarilor la primirea misiunilor de luptă. Nu s-a respectat regimul de foc ordonat, consumându-se foarte multă muniţie, fără un minim efect, în sensul că nu a fost nimicit s-au capturat niciun terorist.

S-a consumat următoarea cantitate de muniţie: cartuş 7,62 mm – 358.228 ; cartuş 7,62 mm trasor – 14.944 ; cartuş 7,62 mm lung – 79.653 ; cartuş 7,62 mm lung şi trasor – 3.493 ; cartuş 7,62 mm B2 – 4.110 ; cartuş 7,62 mm incendiar – 3.788 ; cartuş14,5 mm – 8225; cartuş 14,5 mm B32 – 2554 ; cartuş14,5 mm incendiar – 3146; lovituri de AG 7 – 86 ; grenade de mână – 185 ; grenade de mână defensive – 169 ; cartuş iluminator – 867”, scrie în documentul Regimentului 321 Mecanizat Râmnicu Sărat.

Titlul de revoluționar al lui Ion Iliescu, retras de Guvern

Militarii credeau că luptă cu „bande demențiale”. A urmat masacrul de la Otopeni

În același document se vorbește tot de „luptă cu teroriștii” și despre masacrul de la Aeroportul Otopeni, în dimineaţa zilei de 23 decembrie 1989, când au fost uciși 48 de militari și civili, alți 15 fiind răniți.

Întreaga desfăşurare a acţiunilor de luptă de până acum, succesele repurtate de către unitatea noastră împotriva bandelor demenţiale, eroismul manifestat vor rămâne pururi în conştiinţa neamului (….)

28.12.1989 – Calmul aparent al situaţiei poate însemna pentru terorişti prilej de meditaţie şi pentru o eventuală organizare (….)

02 ianuarie 1990 – Ordin de zi al ministrului apărării – «Soldaţi, gradaţi, subofiţeri, maiştrii militari, ofiţeri şi generali! Revoluţia Română a învins! În vâltoarea crâncenelor lupte cu bandele clanului ceauşist, v-aţi manifestat ca adevăraţi fii devotaţi ai poporului (….) Aţi plătit cu viaţa. Faptele voastre de vitejie v-au atras elogiul întregii ţări, admiraţia întregii lumi şi vor rămâne pentru vecie în Panteonul nemuririi Poporului Român»”, scrie în documentul aflat la dosarul Revoluției.

Ce spune Ion Iliescu despre Revoluţie, după 32 de ani. Politicianul a recunoscut de ce au fost atât de multe victime

Procurorii spun că „succesele repurtate” în faţa „bandelor demenţiale” au fost în realitate situaţii de foc fratricid, iar cel care a trimis mesajul de felicitare a fost generalul Nicolae Militaru, numit de Ion Iliescu  în funcția de ministru al Apărării, în locul generalului Victor Atanasie Stănculescu, care fusese pus de Ceaușescu în funcție, cu puțin timp înainte să fugă cu elicopterul de pe clădirea Comitetului Central.

”Analiza tuturor probelor administrate în cauză, cu precădere cele aflate în volumele «Băneasa-Otopeni», «Jurnale de luptă», relevă că focul fratricid a reprezentat cauza deceselor și rănirilor de persoane rezultate și în această zonă din București. Nu există probe care să indice altă cauză pentru tragediile survenite”, potrivit rechizitoriului din dosarul Revoluției.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...