Cum s-ar putea deschide, de fapt, școlile în luna septembrie. Anunțul făcut de Alexandru Rafila

Rădulescu Valentin 05.06.2020, 11:19
Cum s-ar putea deschide, de fapt, școlile în luna septembrie. Anunțul făcut de Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a făcut recent un anunț în care vorbește despre noile măsuri și restricții ce pot fi adăugate în școli odată din luna septembrie. Totodată, Rafila și-a spus și părerea cu privire la deciziile autorităților pentru închidere școlilor în această perioadă.

Cum s-ar deschide școlile începând cu luna septembrie? Alexandru Rafila a explicat tot

Alexandru Rafila a vorbit de curând despre decizia autorităților române de a închide școlile până în septembrie. Acesta susține că România a procedat foarte bine cu privire la închiderea școlilor pentru o perioadă îndelungată, deoarece soluțiile pentru igienă și distanțare socială vor fi bine puse la punct. Din luna septembrie școlile vor putea avea restricții stricte pentru elevi, aceștia vor fi mult mai puțini în clasă, iar programele vor fi decalate. Profesorul Rafila susține că astfel riscurile de infecție vor fi diminuate.

„Este o masura rationala sa inchizi scolile, dar nu putem sa continuam asa la nesfarsit. Sunt doua elemente care trebuie luate in considerare. Sa le inchizi atunci cand e momentul potrivit, sa nici nu intarzii, dar sa nici nu grabesti inchiderea scolilor, de exemplu, daca nu exista niciun fel de transmitere comunitara, si al doilea element este pregatirea scolilor pentru deschiderea anului scolar, incat chiar daca in luna septembrie o sa avem valori mici de transmisibilitate ale bolii, sa fim pregatiti ca sa nu apara incidente asemanatoare cu cele din Israel, sa punem mai putini elevi in clasa, sa decalam programele, sa introdcem masuri igienice stricte, astfel incat sa avem lucrurile cat de cat sub control in sezonul rece.

Opinia mea este ca autoritatile vor lua decizia sa inchida scolile acolo unde apar astfel de probleme, nu ar trebui sa existe o masura generala pentru ca daca infectia va fi tinuta sub control la nivel national atunci masurile trebuie sa fie delimitarea transmiterii, inchiderea focarelor”, a povestit profesorul, potrivit ziare.com.

Cum s-ar putea deschide, de fapt, școlile în luna septembrie. Anunțul făcut de Alexandru Rafila
Cum s-ar putea deschide, de fapt, școlile în luna septembrie. Anunțul făcut de Alexandru Rafila

Israelul a luat măsuri bine puse la punct

Alexandru Rafila a vorbit și despre măsurile foarte bine discutate pentru Israel. Autoritățile au introdus un algoritm prin care permite ca unii cetățeni să vină din alte țări fără a mai lua măsurile de izolare. Acestea se referă la rata limitată de transmitere a virusului din țările din care provin. Totodată, Israelul s-a confruntat cu un val de infecții după ce a decis să redeschidă școlile odată cu economia, iar drept urmare autoritățile au fost nevoite să închidă 15 școli.

„Israelul are un set de masuri foarte bine puse la punct in ceea ce priveste controlul infectiei, au introdus un soi de algoritm care permite ca unii cetateni veniti din alte tari sa intre in Israel fara masuri de izolare, de carantinare, aceste masuri se refera la o rata limitata de transmitere in tara din care provin acele persoane, se refera la capacitatea de diagnostic din tara de provenienta a celor care vor sa calatoreasca in Israel, si, in plus cota de persoane care este posibil sa intre in Israel este raportata la numarul total al celor care au calatorit anul trecut, deci au niste masuri care sa limiteze practic aparitia de noi cazuri”, a mai adăugat Alexandru Rafila.

Urmăriți Impact.ro și pe