Câți angajați ar putea rămâne fără loc de muncă în țara noastră. Analiza care face praf economia românească

Luiza Moldovan / 26.05.2020, 16:19

La 1 iunie încetează plata Șomajului Tehnic, iar majoritatea sectoarelor economice se vor deschide. Sunt cel puțin 130.000 de companii care nu știu dacă-și vor realua activitatea și ce decizii să ia în legătură cu angajații plătiți până acum de stat.

1 iunie – data la care mulți angajați ar putea rămâne fără un loc de muncă

Acestea sunt rezultatele companiei de consultanță Frames, care arată totuși că economia româneacsă este mult mai solidă decât acum 10 ani. Potrivit celebrului economist american Nouriel Roubini, stăm în fața unei depresiuni economice care se va întinde pe o durată de cel puțin 10 ani. Depresiunea va veni dinspre Vest, iar România va fi prinsă ca într-o menghină, pentru că nu va avea suficient de mulți bani ca să facă față.

“Situația bugetară este extrem de gravă, cu un deficit care crește de la o oră la alta și care poate fi acoperit doar în parte din împrumuturile pe bandă rulanta lansate de Guvernul Orban, la cele mai ridicate costuri din UE. Să nu uităm faptul că România a reușit performanța, unică la nivelul UE, ca toți banii din taxe si impozite adunați într-o lună să îi folosească pentru plata salariilor și pensiilor”, arată analiza Frames.

Soluția pentru redresarea economiei românești se numește Uniunea Europeană, care va putea să salveze România prin fonduri estimate la 2 – 3 miliarde de euro. Vorbim și de mult-așteptatul program de redresare promovat de autorități.

România față cu depresiunea economică. Singurul colac de salvare este UE
România față cu depresiunea economică. Singurul colac de salvare este UE

Aproape un milion de oameni – pe marginea prăpastiei

După 1 iunie, aproape 850.000 de oameni se vor afla pe marginea prăpastiei. Angajatorii nu știu dacă să-și reia activitatea sau să și-o oprească (temporar sau definitiv) și, prin urmare, soarta acestor oameni este foarte-foarte critică.

“Vorbim de aproape o treime dintre companiile din Romania, care angajează peste 850.000 de oameni, care se aflau încă dinainte de criza COVID în zona de risc. Înregistrau pierderi, iar șansele de redresare erau reduse pentru multe dintre ele. În aceste două luni de pandemie, multe dintre aceste firme au fost ținute în viață doar pentru a încasa șomajul tehnic de la stat”, afirma Adrian Negrescu, managerul Frames.

Dar guvernul Orban a promis că va ajuta firmele cu politici financiare de susținere, iar de implementarea acestui program depinde și reluarea activității acestora. Orban promite sprijin pentru firmele care angajează șomeri.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI