EXCLUSIV

Cum s-a născut una dintre cele mai îndrăgite melodii românești. Vasile Șeicaru: „Eram eu, Adrian Păunescu și Victor Socaciu”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 24.06.2022, 18:16

În urmă cu aproape patru decenii se năștea, într-o zi călduroasă de vară, una dintre cele mai îndrăgite melodii românești din toate timpurile, „Aruncarea în valuri”. impact.ro a discutat despre acel moment cu solistul Vasile Șeicaru, cel care a și compus melodia viitorului șlagăr și singurul care mai poate da azi mărturie despre magia acelor clipe unice.

Cum a luat naștere unul dintre cele mai îndrăgite șlagăre românești

„Era în vara anului 1983. Nu începusem de mult o colaborare constantă cu cenaclul lui Adrian Păunescu și-mi amintesc ca astăzi că eram în aceeași mașină eu, Adrian Păunescu și Victor Socaciu. Eu în spate, ei doi în față. La acel moment, nu mă puteam lăuda decât cu o singură melodie în repertoriu, foarte frumoasă ce-i drept, Colindul Dunării, dar tot una era.

La un moment, în drumul nostru între două spectacole, de data asta de la Galați la Constanța, îl văd pe Adrian Păunescu că se întoarce spre mine și cu figura lui gravă îmi spune că trebuie să mai găsim o melodie pentru mine. La scurt timp a început să-i dicteze lui Socaciu niște versuri, iar când a socotit că a ajuns la sfârșit a luat hârtiile, a făcut niște corecturi și iar s-a întors spre mine. Poftim, mi-a zis, ăsta e noul tău cântec. Fă-i muzica! Dar fă-o până ajungem la Constanța că deschidem spectacolul cu cântecul ăsta nou!”, rememorează pe repede înainte cele întâmplate Vasile Șeicaru pentru impact.ro.

Vasile Șeicaru, despre una dintre cele mai îndrăgite melodii românești
Vasile Șeicaru

El spune că mirat din calea afară de ceea ce se petrecea sub ochii săi a încercat să găsească o scuză. Păunescu i-a tăiat-o însă scurt și i-a indicat doar amănuntul potrivit căruia chitara se află chiar lângă ea.

„Am apucat chitara și am început să mă gândesc la melodie. Nu erau cele mai bune condiții, dar dacă stau și mă gândesc bine, așa au apărut toate șlagărele acelei perioade. În mașină, în corturi, în camere de hotel, pe stadioane. La un moment dat aud iar vocea gravă a lui Păunescu care mă anunța hotărât că mai avem doar 30 de kilometri până la Constanța! În fine, am găsit ceva, am cântat acolo în mașină. Efectul? Adrian Păunescu s-a întors iar spre mine și mi-a spus decis: Asta e!, adăugând repede că cu acest nou cântec vom deschide spectacolul pe care urma să-l susținem chiar la Constanța.

„Adrian Păunescu prezenta deja melodia”

Vasile Șeicaru avea să constate însă când a ajuns în fața Sălii Sporturilor din Constanța, o sală de 3.500 de locuri invadată însă de 7.000 de tineri cu vârste între 17 și 20 de ani, majoritatea în blugi și tricouri albe, că uitase linia melodică. Regretatul Victor Socaciu a ținut însă să-și încurajeze amicul și i-a șoptit doar atât: „Ai dat lovitura cu asta!”.

„Emoții am avut doar până am urcat pe scenă. Ca niciodată am intrat cu to’ii, nu ca de obicei pe rând pentru a primi aplauze, Adrian Păunescu fiind ultimul. Nicu Enache, cel care ne acompania, dar care nu cunoștea melodia m-a întrebat imediat cum a aflat că avem o surpriză, cu ce note plecăm la drum. Eu timid, i-am spus doar atât: Mi major. Mi major și atât?. Mi major și te ții după mine!.

Atât am apucat să mai spun căci Adrian Păunescu prezenta deja melodia. Nu voi uita niciodată reacția publicului, care parcă nici nu mai respira în așteptarea ei. Ei bine, după ce am cântat primele cuvinte Iubita mea să ne aruncăm în mare, cine mai spusese așa ceva în vremea aia, un imens ropot de aplauze a cuprins sala. Parcă știau melodia de când lumea. A avut un impact incredibil din primele secunde!”, a adăugat Vasile Șeicaru.

Pe de altă parte, la cei 71 de ani pe care-i va împlini curând, Vasile Șeicaru nu pare foarte decis să revină prea curând pe scenă. El spune că preferă încă să ia în calcul diverse oferte de spectacole primite pentru această vară, urmând să ia cea mai bună decizie pentru el și mulțimea de fani cu care se poate lăuda, în ciuda trecerii timpului.

Urmăriți Impact.ro și pe