Cum recunoști roșiile periculoase pentru consum. Detaliul care le diferențiază, experții trag un semnal de alarmă

Andrei Simion 01.03.2023, 21:38
Cum recunoști roșiile periculoase pentru consum. Detaliul care le diferențiază, experții trag un semnal de alarmă

Experții au tras un semnal de alarmă referitor la roșiile periculoase pentru consum. Aceștia au explicat cum le poți recunoaște. Un detaliu le diferențiază de cele ce nu au efecte negative asupra organismului.

Detaliul după care pot fi recunoscute roșiile periculoase pentru consum

Experții au explicat că roșiile țuguiate care au fost crescute cu anumite chimicale pot fi periculoase pentru sănătate. Specialiștii susțin că nu ar fi vorba despre un soi bulgăresc, ci despre modul în care au fost cultivate.

„În primul rând trebuie să fim foarte atenți. Nu toate tomatele acestea care sunt ţuguiate sunt neapărat periculoase. Există în sortimentul actual o serie de hibrizi care au acest mucron, această excrescență, care nu este chiar atât evidentă, dar ea există.

Firmele de distribuție au adus pe piață niște hibrizi din aceştia. Însă, dacă mucronul este foarte evident, asta înseamnă într-adevăr că acele fructe au fost stimulate excesiv.

Stimularea se face fie pentru a ajuta planta să realizeze polenizarea, pentru că altfel, datorită temperaturilor scăzute și a luminii proaste, tomatele nu reușesc să polenizeze, adică să facă pur și simplu fruct. Apoi, se întâmplă fie să cadă florile, fie fructele legate fără o polenizare adecvată să cadă imediat după ce s-au format”, a explicat specialista Viorica Lagunovschi, doctor la Facultatea de Horticultură, la Antena 3 CNN.

Cum recunoști roșiile periculoase pentru consum. Detaliul care le diferențiază, experții trag un semnal de alarmă
Roșii. Foto: unsplash.com

Când pot deveni roșiile periculoase

Specialista a mai spus că pe piață există câțiva stimulenți chimici care, dacă sunt folosiți în concentrații adecvate, fiind stropită doar inflorescența care are florile înflorite, nu presupun riscuri pentru sănătate.

Viorica Lagunovschi a adăugat că riscul pentru sănătate apare în momentul în care inflorescenţele roșiilor sunt stimulate excesiv. Mai exact, atunci când se fac tratamente de două sau trei ori pe săptămână, în contextul în care acestea ar trebui să se facă mult mai rar, conform doctorului la Facultatea de Horticultură.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Urmăriți Impact.ro și pe