Cum poți verifica online disponibilitatea numerelor de înmatriculare

Cum poți verifica online disponibilitatea numerelor de înmatriculare

Ți-ai cumpărat o mașină nouă, ai întocmit toate acetele necesare, iar tot ce ți-a mai rămas de făcut e să-ți alegi un număr de înmatriculare? Nu toți șoferii doresc un număr preferențial, însă cei care vor un număr de înmatriculare personalizat pot face o verificare a disponibilității acestuia de acasă, fără să fie nevoie să se deplaseze la DRPCIV, iar procedura este cât se poate de simplă.

Disponibilitatea unui număr de înmatriculare

Dacă ești fericitul proprietar al unui autovehicul nou, atunci știi deja că pentru a circula legal ai nevoie de un număr de înmatriculare, iar odată cu depunerea actelor, trebuie să te hotărăști și asupra acestuia. În cazul în care te numeri printre cei care preferă o anumită înșiruire de cifre și litere, e bine să știi că există o metodă online prin care poți verifica dacă numărul de înmatriculare pe care-l dorești este sau nu disponibil, pentru a nu mai pierde timpul în fața ghișeului.

De regulă, numărul de înmatriculare este ales ca o prescurtare a numelui de familie sau al prenumelui, prenumele copilului sau chiar o prescurtare a firmei pe care o deține șoferul. Evident, numărul de înmatriculare poate avea și altă însemnătate.

Așadar, în ajutorul celor care nu se mulțumesc cu numerele de înmatriculare oferite din oficiu de serviciul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) vine site-ul drpciv.ro, unde poți verifica direct disponibilitatea combinațiilor preferate pentru numărul de înmatriculare pe care vrei să-l pui pe mașina ta.

Ajunși în situația de a deține o mașină nouă sau una înmatriculată deja în țara noastră căreia doresc să-i schimbe numărul, mulți șoferi se întreabă cum pot verifica disponibilitatea numerelor preferențiale? Cauți pe Google „verificare număr înmatriculare“? Nu chiar, însă procedura este una aproape la fel de simplă.

Citește și: UDMR vrea reguli noi pentru șoferi. Ce se va întâmpla cu înmatricularea și înregistrarea vehiculelor

Cum verifici online, fără să mergi la DRPCIV

Noi spunem că online este cel mai simplu, deoarece varianta clasică te poate dezamăgi. Există posibilitatea să ajungi la ghișeu cu o listă de 10 numere și să nu se potrivească niciunul ori să se potrivească fix cel care era de compromis. Prin urmare, mai bine verifici online disponibilitatea numerelor de înmatriculare din care ai de ales și chiar să-l rezervi pe cel preferat.

Cum verifici online disponibilitatea numerelor de înmatriculare
Cum verifici online disponibilitatea numerelor de înmatriculare

Iată care sunt pașii pentru a verifica rapid și cât se poate de ușor dacă numerele de înmatriculate vizate sunt disponibile. Pentru început, trebuie să intri pe website-ul oficial DRPCIV, la rubrica „Verificare disponibilitate număr“, unde, în urmă cu câțiva ani, vizitatorii erau nevoiți să își creeze un cont de utilizator pentru a accesa programul. Din fericire, însă, sistemul a fost modernizat, iar acest lucru nu mai este necesar în prezent.

Așadar, tot ce ai de făcut este să-ți introduci adresa de e-mail în primul câmp al formularului, iar în cel de-al doilea să tastezi numărul de înmatriculare dorit. Bifează caseta „Nu sunt robot“, după care apasă butonul „VERIFICĂ“. Nimic mai simplu!

După o „căutare fulger“ prin baza de date, programul va afișa rezultatul aproape instantaneu. Mesajul va fi formulat pe șablonul: „Numărul X este/nu este disponibil la data de Y ora Z“. Pentru confirmare, verdictul vă va fi trimis și pe adresa de e-mail pe care ați furnizat-o în pasul anterior.

Cât te costă dacă vrei numere preferenţiale la maşină

În cazul în care vrei să fii recunoscut pe stradă, numerele de înmatriculare preferențiale sunt foarte importante. Șoferii știu că, oricât de banală ar fi mașina, un număr de înmatriculare cu o anumită combinaţie de litere schimbă situaţia. Însă, acest lucru implică, bineînțeles, și un preț.

Așadar, combinațiile preferențiale se atribuie contra-cost (45 de lei în plus față de costul unui set nou de plăcuțe).

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...