Cum poți să vezi lista daunelor suferite de o mașină. Te costă doar 35 de lei

Anca Manolica 25.01.2023, 14:35
Cum poți să vezi lista daunelor suferite de o mașină. Te costă doar 35 de lei

Dacă ești pe punctul de a îți cumpăra o nouă mașină, dar vrei să îi cunoști istoricul, poți face acest lucru acum online. Prin intermediul unei aplicații pusă la dispoziție de Registrul Auto Român (RAR), viitorii cumpărători pot veridica atât istoricul unei mașini înmatriculate în țara noastră, cât și avariile pe care aceasta le-a suferit.

Cum poți verifica lista daunelor unei mașini

Cumpărătorii interesați de mașini la mâna a doua au posibilitatea acum de a afla din mediul online mai multe informații despre mașinile pe care ar vrea să le cumpere. Este vorba despre o aplicație gestionată de Registrul Auto Român (RAR) care le oferă viitorilor cumpărători șansa de a vedea atât istoricul mașinii, cât și eventualele avarii pe care aceasta este posibil să le fi suferit în timp.

Practic, cu ajutorul aplicației Istoric Vehicul, disponibilă pe site-ul RAR, românii pot verifica gratuit istoricul oricărui vehicul care a trecut măcar o dată pe la RAR. Totodată, în ceea ce privește avariile, datele sunt colectate de la firmele de asigurări și acoperă majoritatea mașinilor înmatriculate în țara noastră.

Te costă doar 35 de lei

Pentru a afla datele despre o mașină, interesații trebuie să intre în secțiunea Istoric Vehicul de pe site-ul RAR și să furnizeze o adresă de e-mail și seria de caroserie sau de șasiu a mașinii. Ulterior, ei vor primi pe adresa de mail un cod de confirmare, care va trebui introdus în aplicație, urmând a sosi tot pe adresa de mail raportul privind istoricul mașinii.

Printre datele din istoricul unei mașini se regăsesc:

  • activităţile derulate la RAR şi numărul de kilometri înregistraţi în bordul maşinii (kilometri regăsiţi în baza de date a RAR sau a staţiilor de ITP autorizate);
  • existenţa/ valabilitatea cărţii de identitate a vehiculului;
  • câteva date tehnice şi de identificare;
  • norma de poluare;
  • valabilitatea inspecției tehnice periodice.
Exemplu raport daune
Exemplu raport daune

În cazul în care autovehicului apare cu daune în baza de date a RAR, aplicația va semnaliza acest lucru, iar utilizatorul va putea merge la pasul următor, respectiv obținerea unor detalii despre daunele suferite de mașină. Dacă verificarea istoricului mașinii nu costă nimic, în cazul obținerii listei daunelor suferite, cei interesați trebuie să plătească online o taxă de 35 de lei, notează Avocatnet.ro.

Așadar, după plata sume respective, se vor primi, tot prin e-mail, informații privind daunele suferite de mașină, ca de exemplu:

  • zona în care au fost avarii, inclusiv poziţionarea acestora pe un vehicul – machetă;
  • intervalul valorii devizului de reparaţie;
  • intervalul în care se încadrează numărul de kilometri înregistrat la data întocmirii devizului;
  • dacă a fost o daună majoră din punct de vedere economic;
  • dacă au fost afectate principalele elemente de siguranţă sau din structura de rezistenţă.

Citește și: Mașinile second-hand ale românilor, avariate în occident: cifrele care trădează samsarii de autoturisme

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...