Cum poți să obții până la 25% din pensia soțului decedat. Pașii necesari pentru a lua banii

Stan Filon 06.12.2020, 10:11
Cum poți să obții până la 25% din pensia soțului decedat. Pașii necesari pentru a lua banii

Au apărut detalii despre cum poți să obții până la 25% din pensia soțului decedat. Potrivit Legii pensiilor, soțul supraviețuitor poate primi un ajutor de 25% din pensia celui decedat, dacă cei doi au fost căsătoriți cel puțin timp de 10 ani.

Iată cum poți să obții până la 25% din pensia soțului decedat

Sunt câteva condițiile pe care trebuie să le urmezi pentru a intra în posesia banilor proveniți din pensia soțului decedat. Astfel, soțul supraviețuitor care nu optează pentru pensie de urmaș poate beneficia, pe lângă propria pensie, de un ajutor lunar de 25% din pensia soțului trecut în neființă.

Condiția este ca aceștia să fi fost căsătoriți mai bine de 10 ani, se arată în proiectul noii Legi a pensiilor, postate joi seară în dezbatere publică de Ministerul Muncii. De asemenea, pe lângă durata mariajului, soțul supraviețuitor trebuie să nu se fi recăsătorit, potrivit actului normativ.

Cum poti sa obtii pana la 25% din pensia sotului decedat
Cum poti sa obtii pana la 25% din pensia sotului decedat

Se poate opta pentru 50% din pensia soțului decedat

”Pensia de urmaş se menţine şi, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, se arată într-un comunicat al instituției.

Alte condiții pentru cel care primește ajutorul financiar este să aibă stagiul complet de cotizare și vârsta standard de pensionare, iar suma totală să nu depășească 80% din salariul minim brut. Se va marca și opțiunea actuală de a lua 50% din pensia soțului decedat, cu renunțarea la propria pensie.

Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani. În cazul în care durata mariajului a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10, cuantumul pensiei de urmaș cuvenit soțului supraviețuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, anume cu 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Ce se întâmplă dacă soțul moare în urma unui accident de muncă

Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă, în perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata parteneriatului a fost de cel puțin un an, ori în cazul în care decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.

”Proiectul de lege urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechităţile din sistem dintre femei şi bărbaţi care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuţie se egalizează”, argumentează oficialii ministerului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...