Cum păstrezi corect bananele, ca să nu devină coaja maro. Așa rămân proaspete până la 15 zile

Cătălina Burghelea 02.12.2021, 09:04
Cum păstrezi corect bananele, ca să nu devină coaja maro. Așa rămân proaspete până la 15 zile

Bananele sunt unele dintre fructele cele mai apreciate de tineri și bătrâni deopotrivă. Dar la fel ca merele, perele sau chiar piersicile, bananele devin maro în timp. Din fericire, există anumitre trucuri pentru a le păstra proaspete o perioadă îndelungată (până la 15 zile).

Ce trebuie să știi despre banane

Consumul a cinci fructe și legume pe zi este o recomandare a nutriționiștilor pe care toată lumea o cunoaște. Sunt excelente pentru sănătate, însă adesea ne enervăm atunci când observăm că bananele s-au copt prea tare și s-au stricat, singura soluție fiind să le aruncăm la coșul de gunoi. Pentru ca fructele noastre preferate să rămână prospete mai mult timp, acestea trebuie păstrate într-un anume fel. Află cum poți împiedica să devină maro.

Când se pot strica și de ce

O banană este un fruct format din celuloză, carbohidrați, enzime, lipide și polifenoli. Când membranele celulelor bananei sunt deteriorate, enzimele și polifenolii intră în contact cu oxigenul din aer. O banană stricată poate fi cauzată și în urma unei crăpături pe coajă sau prin răcire severă (sub 12,5 ° C).

Și pe bună dreptate, lipidele membranelor celulelor vegetale își adaptează cantitățile de acizi grași nesaturați în funcție de temperatura de depozitare. O temperatură excesiv de scăzută face membrana mai puțin impermeabilă. Fructul suferă apoi o leziune prin frig. De fapt, atunci când enzimele intră în contact cu oxigenul, are loc un fenomen de oxidare a fenolilor. Astfel, are loc o polimerizare a melaninei ce face banana din ce în ce mai neagră.

Risc de radioactivitate prin consumul de banane

Cum să păstrezi fructele tale preferate în frigider

Pentru a avea banane proaspete mai mult timp după cumpărare, scoate-le mai întâi din punga de plastic sau de hârtie. Bananelor nu le place frigul sau căldura excesivă și ar trebui să fie păstrate de preferință la o temperatură între 12 și 22 °C.

Dacă bananele tale sunt prea verzi și vrei să le sporești coacerea, înfășoară-le într-o foaie de ziar. Dacă, dimpotrivă, fructele tale sunt foarte coapte, pune-le la frigider, pentru a le încetini coacerea. În cazul în care vrei să faci compot de banane, șerbet sau înghețată de banane, reține că poți congela bananele feliate pentru utilizări ulterioare.

Coaja bananelor nu se înnegrește dacă:

1. Nu lași niciodată bananele lângă alte fructe coapte, cum ar fi merele sau perele. Când se coc, aceste fructe degajă etilenă, un gaz care accelerează procesul de rumenire.

2. Agăți bananele de un cârlig pe perete, astfel încât acestea să intre doar în contact cu aerul și să nu se coacă prea tare. De asemenea, reține că poți înveli bananele într-o cârpă sau o pungă de plastic și pune într-o zonă a frigiderului care nu este foarte rece. De preferat, în sertarele de jos.

3. Înfășori tulpina bananelor în folie de plastic sau folie de aluminiu, pentru a preveni intrarea oxigenului și accelerarea rumenirii fructelor.

În plus, nu uita că, deși bananele sunt coapte, ele rămân comestibile și pot fi încorporate în deserturile tale gourmet, smoothie-uri și salate de fructe. O banană rumenită este automat mult mai dulce, fiind ideală pentru rețetele fără zahăr.

Urmăriți Impact.ro și pe