Cum obții o recoltă bună de roșii timpurii. Sfatul specialistului e aur pentru grădina ta

Stan Filon 14.03.2023, 12:37
Cum obții o recoltă bună de roșii timpurii. Sfatul specialistului e aur pentru grădina ta

Mulți români se întreabă cum pot obține o recoltă bună de roșii timpurii, cu care să iasă la piață înaintea tuturor sau să se laude în fața tuturor prietenilor și să își servească familia cu roii coapte și gustoase. Ei bine, găsiți răspunsul în rândurile de mai jos.

Cum obții o recoltă bună de roșii timpurii

Așadar, noi vă învățăm cum să obțineți o recoltă bună de roșii timpurii cu care să vă lăudați în fața tuturor prietenilor. La fel de bine le puteți vinde la piață, fiind adevărate trufandale. Cu acest truc veți deveni un agricultor profesionist.

Aceste trucuri sunt certificate de specialiștii în legumicultură de la Marcoser – Matca, județul Galați, care au realizat un calendar privind perioadele de semănare, repicare și plantare pentru cultura de roșii. Astfel, pentru sere și solarii încălzite, cu acoperire dublă și folie profesională (vârstă răsad 65-75 zile), densitate maximă 45.000 plante/hectar, trebuie să respectați următoarele etape:

Cum obtii o recolta buna de rosii timpurii
Cum obtii o recolta buna de rosii timpurii

Iată care sunt etapele, în funcție de solariile folosite

25-31 decembrie – semănare
15-20 ianuarie – repicare
1-15 martie – plantare

Pentru sere și solarii încălzite și neîncălzite, cu acoperire dublă și folie profesională (vârstă răsad 63-70 zile) – densitate maximă 42.000/30-35.000 plante/hectar:

1-10 ianuarie – semănare
20-30 ianuarie – repicare
5-20 martie – plantare

Pentru sere și solarii neîncălzite, cu acoperire dublă și folie profesională (vârstă răsad 60-65 zile) – densitate maximă 42.000/30-35.000 plante/hectar:

10-20 ianuarie – semănare
1-10 februarie – repicare
10-25 martie – plantare

Pentru sere și solarii neîncălzite, cu acoperire dublă și folie profesională (vârstă răsad 56-60 zile) – densitate maximă 40.000plante/hectar:

20-30 ianuarie – semănare
10-20 februarie – repicare
15-30 martie – plantare

Pentru sere și solarii neîncălzite, cu folie profesională (vârstă răsad 53-58 zile) – densitate maximă 30-35.000 plante/hectar:

1-15 februarie – semănare
25 februarie – 5 martie – repicare
25 martie – 5 aprilie – plantare.

Beneficiile consumului de roșii

Roșiile sunt adevărate zăcăminte de vitamina C, dar sunt bogate și în vitamina A și antioxidanți. Beta-carotenul, luteina și licopenul sunt trei dintre substanțele cu un rol important în detoxificarea organismului, pe care le regăsim în roșii.

Speciliștii trag un semnalde alarmă și spun că vitamina C și antioxidanții se pierd atunci când roșiile sunt gătite și că este de preferat că acestea să fie consumate crude sau gătite cât mai puțin. Alți nutrienți care se găsesc în roșii sunt: biotina, potasiul, vitaminele B6, B3 și B1, vitamina E, magneziul, fierul și zincul. Iată ce beneficiile consumului de roșii:

  • menține oasele sănătoase
  • scade riscul de cancer
  • efecte cardioprotectoare
  • împiedică apariția tulburărilor neurodegenerative
  • reduce riscul de diabet
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...