Cum o chema, de fapt, pe regina Elisabeta a II-a. Doar cei din familie cunoșteau secretul numelui său

Stan Filon 26.09.2022, 15:03
Cum o chema, de fapt, pe regina Elisabeta a II-a. Doar cei din familie cunoșteau secretul numelui său

Puțini oameni știau exact cum o chema, de fapt, pe regina Elisabeta a II-a. Suverana a fost al doilea cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, iar trecerea ei în neființă a îndoliat întregul Regat. Cape încoronate din întreaga Europă, dar și șefi de stat din toate colțurile lumii au venit să se reculeagă la catafalcul Reginei Elisabeta, care a decedat pe data de 8 septembrie 2022, înconjurată de cei dragi, la Palatul Balmoral, din Scoția.

Cum o chema, de fapt, pe regina Elisabeta a II-a

Elisabeta a II-a s-a născut pe 21 aprilie 1926, în cartierul Mayfair, pe strada Bruton nr.17, în casa din Londra a bunicilor ei materni, Claude Bowes-Lyon, al 14-lea conte de Strathmore, și Cecilia Bowes-Lyon devenită la rându-i contesă.

Tatăl ei a fost Prințul Albert, Duce de York, mai târziu George al VI-lea, al doilea fiu al Regelui George V și al Reginei Maria, iar mama este Ducesa de York, fosta Lady Elizabeth Bowes-Lyon. Cea care i-a dat numele Elisabeta Alexandra Mary fiicei sale a fost mama ei.

Cum o chema, de fapt, pe regina Elisabeta a II-a
Cum o chema, de fapt, pe regina Elisabeta a II-a

Ce scria pe certificatul de naștere al Reginei Elisabeta

Pe certificatul de naștere al viitoare regine scria exact cum o cheama pe regina Elisabeta. Au fost trecute toate cele trei prenume-Elisabeta Alexandra Mary, fiecare cu o însemnătate aparte. Elisabeta o chema pe Regina Mamă, de fapt Elisabeta I, care a decedat în 2002 la vârsta de 101 ani. Prenumele Alexandra a fost dat în memoria străbunicii sale, Regina Alexandra, soția Regelui Edward al VII-lea. Aceasta și-a dat obștescul sfârșit în noiembrie 1925, la vârsta de 80 de ani, cu puțin timp înainte ca Lilibet să vină pe lume. Ultimul prenume Mary reprezintă un omagiu adus bunicii sale, Regina Maria, soția Regelui George al V-lea, care a trecut în neființă în 1953, la un an după ce tatăl Reginei Elisabeta, George al VI-lea, a murit.

Pe 17 iulie 1917, bunicul reginei Elisabeta, regele George al V-lea, a anunțat că el și familia sa se vor numi Windsor. Astfel numele de familie al membrilor coroanei britanice, inclusiv al regretatei Reginei Elisabeta a II-a a fost Windsor.

Încoronarea sa a fost difuzată în premieră la televizor, în 1952

Elisabeta Alexandra Mary din Casa Windsor a devenit regina Angliei, dar și șefa Commonwealth-ului, o organizație interguvernamentală formată din 53 de state. Când s-a născut, era a treia în linia de succesiune la tronul britanic. Este un descendent direct din linia reginelor și regilor Angliei și Marii Britanii. Bunicul său, George al V-lea a fost rege, iar unchiul său, Edward de Wales, a fost moștenitorul tronului.

La moartea lui George al V-lea, Edward a urcat pe tron ​​ca Edward al VIII-lea. Fără moștenitor și în urma unei căsătorii neaprobate, Edward al VIII-lea a abdicat în favoarea fratelui său mai mic, Albert, tatăl Elisabetei, care a devenit rege sub numele de George al VI-lea.

La momentul nașterii ei, Elisabeta era a treia în linia pentru tron și părea puțin probabil să devină vreodată regină. Cu toate acestea, publicul era foarte interesat de nașterea primei nepoate a regelui George V. Elisabeta a fost cretinată în capela privată a Palatului Buckingham la 29 mai 1926. Nașii ei includ, printre alții, un fost guvernator general al Canadei, care îi este stră-stră-unchi, Prințul Arthur, Duce de Connaught. Elisabeta a II-a a devenit regina Angliei la 6 februarie 1952. Aceasta a murit pe data de 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...