EXCLUSIV

Cum ne-au afectat psihic 2 ani de pandemie? Psiholog: “Știu că vor fi organizate petreceri mamut de Revelion”

Gabriela del Pupo 29.12.2021, 14:52
Cum ne-au afectat psihic 2 ani de pandemie? Psiholog: “Știu că vor fi organizate petreceri mamut de Revelion”

După doi ani de pandemie societatea românească este la limita răbdării. Fenomenul se poate demonstra prin amploarea protestelor în stradă, prin frustrarea oamenilor care se manifestă pe rețelele de socializare și pe adversitatea pe care o manifestă față de măsurile luate de autorități. Lockdown-ul nu a avut însă numai părți negative.

Tot ceea ce însemna o interacțiune socială superficială a dispărut și în lipsa unei muzici de club care să asurzească partenerii de conversație oamenii au început să fie nevoiți să comunice. Nu mulți însă aveau și carisma, cultura, sau modestia necesare să facă asta. Așa au început schimbări în societatea românească. Din păcate cei mai puri dintre membrii societății sunt cei care au avut de suferit cel mai mult, copiii și bătrânii, cărora li s-a luat singurul sprijin moral pe care îl aveau, socializarea.

Relațiile romantice s-au schimbat din cauza pandemiei, în bine

Mai puțini expuși la tentații de tot tipul, tinerii care nu și-au format încă o familie dar și cei care erau înclinați spre a-și schimba partenerul de viață la apariția unei tentații mai “arătoase” și-au schimbat perspectivele. Faptul că saloanele de frumusețe au fost închise și operațiile neesențiale nu au fost posibile a schimbat prioritățile în mintea și psihicul multora. Iar faptul că interacțiunea în spații unde “roadele vanității” pot fi afișate nu a mai fost posibilă, a adus beneficii la nivel de percepție.

“Categoric da, singurătatea a transformat tot ceea ce înseamnă comportament și parte de decizie, și tot ceea ce înseamnă ceea ce aleg. Iar dacă a transformat ceea ce alegem ca parteneri, este normal ca viitorii noștri parteneri să aibă un aspect absolut obișnuit dar să știe să înțeleagă ceea ce se întâmplă în jurul lor, să știe să asculte activ și să știe să ofere sfaturi. Cred că în anul 2022 oamenii se vor îndrepta mai mult către calitate nu către aspect.

Există o provocare în spațiul on-line în care mai multe firme mari de traveling propun o evadare timp de 3 ani pentru o sumă mare de bani, iar oamenii da, renunțăm oricând la tehnologie pentru a evada, dar majoritatea au spus “evadăm oricând dar în doi”. Așa că o să punem preț mare pe familie în anii ce urmează datorită faptului că ne-am dat seama că alegerile pe care noi le-am realizat până în prezent nu au avut consistență.” a declarat psihologul Radu Leca pentru impact.ro

Relaxare cluburile de noapte vor fi deschise ziua

Ce facem de Revelion?

Mulți tineri nu mai au unde să petreacă și chiar dacă ar avea, acumularea de informații privind posibilitatea infectării îi face să fie reticenți. Ce facem în acest caz de Revelion? Statul în casă poate fi un motiv de anxietate? Psihologul Radu Leca spune că nu este cazul.

“Societatea noastră a evoluat foarte mult în ultima perioadă, chiar și forțată în ultimele 24 de luni și și-a mutat activitatea și tot ceea ce înseamnă distracție pe internet. Știu că vor fi organizate petreceri “mamut” de Revelion. Vor fi montate până la 20 de camere și vor fi transmisiuni live și oamenii vor putea interacționa cu artiștii pe care îi plac. Oamenii cu siguranță vor avea o “armă” în combaterea anxietății din singurătate sau a depresiei apărute din singurătate.”

A devenit distracția pe internet cel mai bun prieten al celor care nu riscă interacțiunea socială de teama bolii? Psihologul spune că situația poate fi echilibrată, și vânzările de jocuri interactive au crescut semnificativ.

“HBO-ul și Netflix-ul ocupă un rol important în acoperirea timpului liber, pe partea de divertisment în interiorul familiilor, formate din adulți și copii, doar că nu reprezintă singura formă de distracție. Oamenii s-au săturat de spațiul on-line și preferă să joace un Catan de calitate în familie.” spune psihologul.

“Avem o lentoare în gânduri, în decizii, denumită de specialiștii români ca fiind o “ceață” la nivel neuronal”

Psihologii americani au identificat un fenomen psihic “languishing” tradus prin “lâncezire” dar care nu se aplică societății din România. În schimb românii ar suferi de o “ceață” la nivel neuronal care ar afecta luarea deciziilor și percepția.

“Din punct de vedere emoțional al doilea an post-Covid aduce un plus pe partea de apariție și din punct de vedere al constanței, egal cu anul trecut de depresie și anxietate. Doar că ele au apărut și post-Covid, nu pre-Covid cum erau înainte pe baza fricii și a temerilor neînțelegerii bolii. După ce societatea românească a înțeles ce este boala, cum se desfășoară ea, care este tratamentul, care sunt elementele care stau la baza noțiunii de reușită, a apărut ideea de depresie și anxietate post-Covid.

În interiorul societății americane există o noțiune tradusă în limba română drept “lentoare”, “lâncezire”, care nu aparține societății românești. Avem într-adevăr o lentoare în gânduri, în decizii, denumită de specialiștii români ca fiind o “ceață” la nivel neuronal. Gândurile nu se mai formează cu atât de multă ușurință iar conținutul nu mai este la fel de valoros.

Din păcate copiii și bătrânii sunt cei mai afectați în perioadele de izolare.

“La nivel de societate românească Covid-ul a lăsat urme adânci, respectiv apariția depresiilor și anxietăților la minori cu vârsta cuprinsă între 11 și 16 ani dar și la oameni în vârstă , 65-90 de ani, din cauza izolării. Ar trebui să se desfășoare, la nivel național, un program de prevenire, doar că acest program trebuie să fie realizat doar de specialiștii Colegiului Psihologilor din România, nu merg pe ideea de import, trebuie realizat pentru populația română.” spune specialistul.

Urmăriți Impact.ro și pe