Cum merge peștele cu mâini. Ciudățenia observată în apă după mai bine de 20 de ani

Emanuela Pană 21.04.2022, 10:35
Cum merge peștele cu mâini. Ciudățenia observată în apă după mai bine de 20 de ani

Peștele roz cu mâini, un exemplar foarte rar, a fost observat pentru prima dată după mai bine de două decenii pe o înregistrare subacvatică realizată anul acesta într-un parc marin. Specia a fost clasificată ca fiind în pericol de dispariție, fiind văzut ultima dată în 1999, în Tasmania. Cum arată și cum „merge“ peștele cu mâini? Îți spunem în continuare.

Cum „merge“ și cum arată peștele cu mâini

Un pește roz cu mâini, care „merge“ pe fundul apei, a fost obervat pe coastele Tasmaniei pentru prima dată în ultimii 22 de ani. Exemplarul, aparținând unei specii foarte rare, este considerat în pericol de dispariție.

Peștele roz cu mâini a fost văzut ultima dată de un scafandru în largul Tasmaniei în 1999, fiind observat înainte de doar patru ori, relatează BBC.

Temându-se pentru supraviețuirea sa, oficialii l-au clasificat recent ca fiind pe cale de dispariție. Cercetătorii australieni spun însă că au văzut din nou un exemplar, pe o înregistrare făcută de o cameră de filmat la mare adâncime, la începutul acestui an, într-un parc marin.

De această dată, pește a fost observat în ape mai adânci și mai îndepărtate de țărm decât cele în care trăia anterior. Oamenii de știință au crezut că acest pește este o specie de ape mici, care trăiește în golfuri. Totuși, ultimul exemplar a fost descoperit la o adâncime de 150 de metri, lângă coastele sălbatice din sudul Tasmaniei.

„Aceasta este o descoperire neașteptată și oferă speranțe pentru supraviețuirea continuă a peștilor roz cu mâini, deoarece este clar că au un habitat și o distribuție mai largă decât se credea anterior“, a declarat cercetătorul principal și biologul marin Neville Barrett, profesor asociat la Universitatea din Tasmania.

Citește și: Imagini senzaționale oferite de o balenă de 45 de tone. Iese din apă pentru a „săruta“ turiștii / Video viral

Specia este pe cale de dispariție

După cum îi spune și numele, această specie are „mâini“ supradimensionate pe care, pe lângă înot, le folosește pentru a se „plimba“ pe fundul mării.

Cum arata si cum merge peste roz cu maini
Cum arata si cum merge peste roz cu maini

În luna februarie, o echipă de cercetători australieni au „plantat“ o cameră video într-un parc marin protejat pentru a studia speciile de corali, homari și alți pești de acolo. Când au recuperat camera și au urmărit înregistrarea, cercetătorii au avut surpriza de a vedea și un pește roz cu mâini în cadru.

Parcul protejat – de mărimea Elveției – este cunoscut pentru că are o fisură lungă în scoarța terestră care a permis descoperirea vieții marine la adâncimi de peste 4.000 de metri.

În octombrie, un asistent de cercetare care a analizat, din nou, imaginile, a observat creatura ciudată printre mulțimea de specii mai mari atrase de momeală.

„Mă uitam la una dintre înregistrările noastre video brute și era un peștișor care a apărut pe această margine a recifului, care părea puțin ciudat“, a spus Ashlee Bastiaansen de la Institutul de Studii Antarctice și Marine al universității.

Peștele roz cu mâini este unul dintre cele 14 tipuri de pești cu mâini care se găsesc pe insula Tasmania, din sudul Australiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...