Cum îți dai seama dacă cineva se conectează la rețeaua ta Wi-Fi? Cele două metode prin care poți afla

Emanuela Pană 10.01.2023, 17:13
Cum îți dai seama dacă cineva se conectează la rețeaua ta Wi-Fi? Cele două metode prin care poți afla

Deși astăzi toată lumea are acces la el, internetul era o mare necunoscută pentru majoritatea oamenilor în urmă cu aproximativ treizeci de ani. Pe atunci, doar cei din mediul universitar și câtiva tineri inteligenți preocupați de informatică aveau acces la el. În prezent, pentru a fi în permanență în legătură cu lumea din jur, cu toții suntem conectați la internet, indiferent că folosim un smartphone, un laptop sau o tabletă. În continuare îți spunem cum îți dai seama dacă cineva se conectează la rețeaua ta Wi-Fi.  

Ce este o rețea Wi-Fi și cum funcționează?  

Lucrurile au evoluat foarte mult în ultimii ani, astfel că tot mai multe persoane își setează la domiciliu o rețea wireless, pe care o securizează cu ajutorul unei parole. În plus, orice local sau restaurant care se respectă oferă clienților săi acces gratuit la internet.  

Când spunem rețea Wi-Fi ne referim la o conexiune la internet ce poate fi partajată cu mai multe dispozitive inteligente dintr-o locuință, o cafenea, un restaurant sau chiar dintr-un aeroport cu ajutorul unui router wireless. Pentru a transmite semnalul de internet de la routerul wireless către toate dispozitivele conectate, fie că vorbim despre telefoane, laptopuri, tablete sau televizoare, WI-FI utilizează undele radio.  

De menționat însă că acest gen de conexiune oferă o calitate invers-proporțională cu numărul de utilizatori ai rețelei – lucru valabil și pentru rețelele WI-FI personale. De multe ori, există situații în care vecini mai îndrăzneți se conectează în mod anonim la rețelele atora pentru a beneficia de acces gratuit la internet, ceea ce duce la aglomerarea rețelei.  

În plus, deoarece device-urile comunică între ele prin intermediul undelor radio, informațiile personale ale utilizatorilor devin vulnerabile la atacurile cibernetice ori alte amenințări de acest gen. Utilizatorii se expun unui astfel de risc în special atunci când se conectează la o rețea WI-FI publică, motiv pentru care specialiștii ne recomandă să ne conectăm fie la o rețea Wi-Fi protejată printr-o parolă, fie la un hotspot mobil personal. 

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Interesant de menționat că estimările pentru anul 2023 arată că rețeaua Wi-Fi va deveni principala sursă de conexiune la internet. Un studiu derulat de compania californiană Cisco Systems relevă că aproximativ 65% din traficul de internet se va realiza prin Wi-Fi. 

Citește și: Legătura ciudată dintre problemele de respirație și rețeaua Wi-Fi de internet: ce au descoperit cercetătorii

Ce se întâmplă dacă altcineva se conectează la rețeaua ta wireless? 

Pentru a se asigura că rețeaua lor nu poate fi accesată de oricine, utilizatorii obișnuiesc să seteze parole cât mai complexe care conțin litere, cifre și simboluri. Chiar și așa, se întâmplă deseori ca rețeaua cuiva să fie accesată și de utilizatori nedoriți, ceea ce se traduce, implicit, printr-o viteză a internetului mai mică decât în mod obișnuit.  

Din fericire, nu vorbim despre o situație fără ieșire, întrucât problema nu este chiar așa gravă. Totuși, ea trebuie rezolvată, deoarece intrușii îți vor putea accesa fișierele de pe unul dintre dispozitivele tale personale. Așadar, dacă bănuiești că ești victima unei astfel de situații, trebuie să știi că există o serie de metode prin care poți detecta dacă un străin s-a conectat la rețeaua ta privată.  

În mod normal, dacă ți-ai securizat rețeaua wireless cu ajutorul unei parole puternice, accesul persoanelor străine este, practic, imposibil. Însă, dacă ai dat parola unui amic sau unui vecin, este suficient ca rețeaua ta să devină vulnerabilă. Așadar, este doar o chestiune de timp până ce vei constata că, în loc de o singură persoană, rețeaua ta este folosită de mai mulți indivizi, fără ca tu să fi permis acest lucru. 

Vezi și: Trucul prin care Whatsapp poate funcționa și fără internet. Utilizatorii vor comunica și în cazul unei pene de curent

Cum îți dai seama dacă cineva se conectează la rețeaua ta Wi-Fi?  

Odată întâmplat acest lucru, viteza de download și upload va fi considerabil redusă, iar tu vei vedea cum dispozitivele personale se vor deconecta în mod repetat de la rețea.  

Cum iti dai seama daca cineva se conecteaza la reteaua ta Wi-Fi 
Metode prin care afli daca s-a conectat cineva la reteaua ta Wi-Fi

Majoritatea routerelor wireless au parola activată în mod prestabilit, fapt care face imposibilă conectarea la rețelele care figurează pe lista de conexiuni WI-FI din apropiere. De regulă, aceste rețele apar marcate cu un lăcățel. Alte routere au WI-FI-ul „deschis“ sau neprotejat, ceea ce înseamnă că oricine se poate conecta și poate beneficia de internet gratuit, fără a avea nevoie de vreo parolă.  

Revenind la subiectul materialului nostru, și anume cum îți dai seama dacă cineva se conectează la rețeaua ta WI-FI, află că există două metode prin care poți face asta, respectiv poți bloca persoanele necunoscute: 

  1. Folosești direct interfața routerului; 
  1. Folosești un dispozitiv deja conectat pentru a scana întreaga rețea. 

Dacă vrei să aplici prima metodă, iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi: 

  • Conectează-te la router prin intermediul unui browser, introducând adresa IP a routerului în bara de adresă (de regulă, adresa IP a modemului/routerului este 192.168.1.1 sau 192.168.0.1 și se găsește pe eticheta atașată dispozitivului propriu-zis); 
  • După ce ai introdus adresa IP, apasă Enter; 
  • Loghează-te folosind numele de utilizator și parola stabilite de tine; 
  • În cazul în care nu-ți amintești parola, resetează routerul la setările din fabrică și reconfigurează-l; 
  • După ce ai accesat interfața routerului, vei avea o opțiune care se poate numi Devices, My Network, IP Adress Allocation, Attached Devices, Wireless Status, Connected Devices, etc.; 
  • Această opțiune îți va arăta IP-urile care au fost alocate în rețea, iar odată accesată îți va afișa o listă cu toate dispozitivele care s-au conectat la rețeaua ta privată.  

Merită menționat că routerele de generație mai noua pot oferi și informații precum numele dispozitivului, astfel că vei putea recunoaște cu ușurință intrușii din rețeaua ta.  

A doua variantă, mult mai simplă și mai potrivită pentru utilizatorii care nu dispun de răbdarea necesară pentru a-și reconfigura routerul, presupune identificarea conexiunilor străine cu ajutorul unor aplicații mobile. De pildă, pentru dispozitivele Apple, utilizatorii pot folosi aplicații precum Net Analyzer Lite sau Fing Network Scanner, cea din urmă fiind disponibilă și în Google Play Sore.  

Dacă ai identificat una sau mai multe conexiuni nedorite, tot ce trebuie să faci pentru a îndepărta musafirii nepoftiți în rețeaua ta WI-FI este să resetezi routerul la configurările din fabrică și să setezi o parolă nouă (poate chiar mai complexă).  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...