Legătura ciudată dintre problemele de respirație și rețeaua Wi-Fi de internet: ce au descoperit cercetătorii

Gabriel Peneș, Andrei Dumitrescu 30.12.2022, 13:45
Legătura ciudată dintre problemele de respirație și rețeaua Wi-Fi de internet: ce au descoperit cercetătorii

Legătura ciudată dintre problemele de respirație și rețeaua Wi-Fi de internet. Multe persoane au avut și, poate, încă mai au reticențe privind folosirea unui router wireless în casă. Unele zvonuri alarmiste pomeneau de un potențial pericol al acestuia la adresa sănătății. Dincolo de informațiile alarmiste nefondate, se pare că rețeaua Wi-Fi poate aduce beneficii medicale, cel puțin în privința problemelor de respirație.

Legătura ciudată dintre problemele de respirație și rețeaua Wi-Fi de internet

Pentru unii oameni, a avea Wi-Fi în casă este echivalent cu a trăi cu grija că undele emise de acesta le afectează sănătatea. Tot felul de zvonuri alarmiste au pomenit de probleme medicale grave, precum cancerul, care ar fi produse, chipurile, de folosirea unui sistem wireless (fără fir) pentru accesul la internet și televiziune.

Din contră, cercetătorii de la Institutului Național de Standarde și Tehnologie (NIST) din SUA au găsit o cale de a monitoriza respirația bazându-se pe câteva mici schimbări aduse semnalelor Wi-Fi.

Ei au declarat că algoritmul de învățare profundă numit BreatheSmart poate detecta dacă o persoană dintr-o gospodărie are probleme de respirație, scrie engadget.com.

Oamenii de știință au dezvoltat o modalitate de a folosi routerul Wi-Fi, prezent cam în toate casele, pentru a măsura respirația și a identifica momentul în care apar probleme. Cum este posibil acest lucru? Routerele emit în permanență frecvențe radio. Pe măsură ce aceste frecvențe invizibile se deplasează în casă, ele ricoșează sau trec prin tot ceea ce le înconjoară, inclusiv pereți, mobilier și chiar oameni.

Legătura ciudată dintre problemele de respirație și rețeaua Wi-Fi de internet: ce au descoperit cercetătorii
Cercetătorii au creat algoritmul de învățare profundă numit BreatheSmart ce poate detecta, cu ajutorul semnalelor Wi-Fi, dacă o persoană are probleme de respirație și l-au testat pe un manechin

Ce au descoperit cercetătorii

Mișcările și chiar și respirația modifică ușor traseul semnalului Wi-Fi al routerului, în timp ce acesta călătorește către smartphone, laptop și alte dispozitive conectate. Așadar, specialiștii au conceput o modalitate de a analiza aceste modificări minuscule pentru a afla dacă cineva din casă are probleme de respirație.

Aceștia au montat un manechin special ce reproduce condiții precum respirația anormal de lentă, respirația anormal de rapidă, astmul, pneumonia și alte boli pulmonare obstructive cronice, într-o cameră împreună cu un router și un receptor Wi-Fi. Pe măsură ce manechinul respira, mișcarea pieptului său modifica traseul semnalului Wi-Fi.

Cercetătorii au folosit apoi algoritmul de învățare profundă numit BreatheSmart care a analizat toate datele. Algoritmul a fost apoi capabil să recunoască modelele care indicau diferite probleme de respirație cu o rată de succes de 99,54%.

Chiar dacă algoritmul BreatheSmart funcționează bine și este capabil să identifice o serie de afecțiuni respiratorii diferite, acesta nu va fi lansat pentru public prea curând.

În schimb, oamenii de știință speră că dezvoltatorii vor folosi procesul prezentat în lucrarea lor de cercetare pentru a crea alte programe de monitorizare de la distanță a respirației.

Prelucrare foto: Carmen Iozan

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....